Roger Mörk och Per Blomqvist firar 20 år som företagare. Foto: Hannah Risander
Per och Roger har delat upp ansvarsområdena. Foto: Hannah Risander
Nu tar företaget sikte på ytterligare 20 år. Foto: Hannah Risander

Allt började med torv – nu firar företaget 20 år

Det är ett litet imperium som vännerna Per Blomqvist och Roger Mörk har byggt upp i Särna. Det som började med sommarjobb på torven är nu ett företag med 30 anställda och som firar 20 år. De har förmodligen skolat flera generationer och beskriver sig som ett företag som fixar det mesta.

Det bor ungefär 700 invånare i Särna i Älvdalens kommun, men det händer ofta mer där än någon annanstans. Det är stort driv hos byborna och en anda där man hjälps åt och gör saker tillsammans. Att driva företag är bara ett exempel, och det är Per och Roger bra på. I tjugo år har de drivit och utvecklat det gemensamma företaget PeRo, som idag är en av Älvdalens kommuns största privata arbetsgivare.

– Det började med att vi lackade och reparerade bilar och på somrarna bröt vi torv. Vi hade sommarjobbat på torven tidigare. Så det var affärsidén från början. Då var det bara jag och Roger och så tog vi in några sommarjobbare, berättar Per.

– Men 2010 blev vi fler. Då köpte vi en entreprenadverksamhet och grävmaskiner. Det var en gubbe från byn som hade legat ute på jobb och grävt och vi frågade om han ville komma hem, och på den vägen är det.

30 anställda

Det är en stor industritomt i utkanten av Särna by där PeRo huserar. Idag rymmer verksamheten bil- och lackeringsverkstad och entreprenaddel där man gräver vatten, avlopp, el, fiber och kabel. Dessutom startade man i och med byggboomen i Idreområdet en bergtäkt år 2022 där tre personer jobbar idag.

– Vi har nog varit runt 30 anställda de sista fem åren, dels på grund av allt som byggts kring Idre de senaste åren men vi har mycket kommunala uppdrag också. Från början var vi bara ett verkstadsgarage men med tiden har vi anpassat och byggt ut lokalerna. När vi höll på med torv så hade vi paketeringen här. Det senaste vi gjort är att bygga ut för billackeringen,
berättar Roger.

Det strömmar in lunchsugna arbetare i lunchrummet. Många är yngre och det är något av det som Per tycker är roligast med att driva företag.

– Jag tycker om utmaningar och att lösa problem, och det gör vi hela dagarna. Men det är roligast att se när ungdomar vi anställer utvecklas och blir bättre. Vi har haft många yngre från bygden som jobbat och som jobbar här.

Anpassar verksamheten

Som företagare måste man vara överallt och ha koll på det mesta, och kompanjonerna har delat upp ansvarsområdena. Roger är på entreprenadsidan och också den som säljer till större kunder, medan Per är i bergtäkten och arbetsleder på olika uppdrag.

– Jag har ju aldrig gjort något annat än varit företagare så jag vet ju inget annat. Men det är roligt att man kan vara med och bestämma vad man ska sikta på utifrån vad som är i ropet. Vi har ju ändrat vår verksamhet utifrån marknaden. Och man har många roller och är överallt, jag tror det är vår styrka, att vi löser det mesta själva. Men jag kan sakna tiden när man låg borta på jobb. Då var man en del av arbetet. Nu måste man se till att allt flyter och dessutom jaga nya jobb för att ligga steget före, säger Roger.

Och det är inte helt omöjligt att det blir ytterligare 20 år för PeRo. Kompanjonerna ser i alla fall ljust på framtiden.

– Även om det är lite lugnare i byggbranschen nu så tror vi att det kommer att hända mycket runt skidbackarna. Det kommer att byggas mycket mer. Så vi har ett litet mellanår nu, men det kommer nog att vända ganska snart. Vi håller också på att utveckla ett tomtområde här i Särna, vid Mickeltemplet. Vi vill vara med och utveckla bygden och det finns många idéer om hur vi kan utveckla området, avslutar Per.