Ann Lindkvist bjöd sin syster Elisabeth Perneus på en fika på hennes bemärkelsedag. Foto: PeO Karlström
Kön var lång hela dagen när Linas Bageri & Café öppnade i Ockelbo. Foto: PeO Karlström
Malin Svedlund och Emelie Nissniss hade fullt upp.

Fullsatt och långa köer när nya kaféet öppnades

Traditionen att fika har alltid har varit stark i Ockelbo. Under årens lopp har det öppnats och stängts flera bagerier och kaféer. I fredags öppnade Malin Apelgårdh Svedlund "Linas Bageri & Café" i Centrumhuset och vilken folkfest det blev.

Kön ringlade sig lång hela dagen och att hitta en plats i det nyinredda kaféet var svårt.

– Oj vilken rusning. Inte trodde jag det skulle komma så här mycket folk och framför allt hela dagen. Så roligt, sa Malin innan hon snabbt pep in i köket för att fixa till några semlor.

Kollega Emelie Nissniss stod med ett leende och tog emot alla fikasugna kunder. Äntligen finns en mötesplats där ung som gammal kan träffas för lite social samvaro över en kopp kaffe. Och av ljudnivån att döma var det välkommet. Det hejades, vinkades, småpratades och utdelades leenden till höger och vänster.

En av Ockelbos största ambassadörer, Håkan Alkberg, satt och fikade med hustru Britt Inger.

– Jättekul. Det här har vi verkligen saknat. Nu är väl jag inte den som precis nött ut stolarna på kaféer, men den kan ju bli så framöver.

”Ett gäng tyckande gubbar”

Håkan går i pension om ett år och ser fram emot möten med profesionella fikare och tyckare.

– Det finns ett gäng gubbar som fikar varje morgon. Vi har döpt dem till ”Lilla kommunfullmäktige”. De har åsikter om allt och oftast mycket kloka sådana. Det kan vara något för mig.

Även kommunalrådet Magnus Jonsson tittade in och var överraskad över den långa kön.

– Det här känns väldigt bra. Ett äkta kafé eftersom de bakar allting själva. Att fika sitter liksom i DNA för boende i Ockelbo. Det är kultur att fika.

Magnus själv hoppade för dagen över fikat och köpte med sig två limpor hem.

I dessa semmeltider är det givit att semlorna hade stark åtgång. En som tog chansen var Åke Lindkvist som hade tagit en tripp ner till byn från Norrbo.

– Så trevligt. Det här kommer att bli riktigt bra. Vi behöver ett kafé i centrum.

Av samma mening var Sandra Pettersson som satt vi ett bord med åtta personer.

– Det är viktigt för Ockelbo att ha ett kafé som är öppet året om. Här sitter jag med farmor, farfar och några vänner. Så mysigt.

Boende i Ockelbo tog chansen att vara med på premiären. Malin och Emelie plockade in bakverk, semlor och smörgåsar på löpande band. Många satt kvar en extra stund för att uppleva atmosfären.

Det kändes som att talesättet ”Livet är för kort för att inte unna sig en lång fika” stämde väl in denna premiärdag.