Personerna som får oss att växa

Det finns så många spännande personer! Som vågar genomföra visioner. Som vågar gå från en tanke till en handling.

Mod är inspirerande. Mod, ödmjukhet och godhet. Hur skapar man förutsättningar för att fler personer ska våga tro på sig själva och sin egna förmåga? Och våga göra det som ens ”inre” skriker om att få ägna tid åt.

Men det handlar inte alla gånger ”bara” om att våga. Det finns andra faktorer som spelar roll. Vad ska andra tycka? Kan jag ta den här nya riktningen i mitt liv, rent praktiskt eller ekonomiskt? Har jag en livssituation där det skulle fungera? Det mesta går väl att lösa tänker jag, men vissa saker förblir bromsklossar. Och så kanske det ska få vara ett tag.

Men först och främst måste man ju också veta vad det är för något man vill göra. Och det kräver ju att man prioriterar tid till att fundera ut det.

Ibland kanske det bara ploppar upp och man känner den känslan så starkt. Men så är det verkligen inte för alla. Man kanske känner att man inte trivs med det man gör idag. Men inte vet hur man ska gå till väga för att få bort den känslan.

Jag tror inte på att skapa ett samhälle där alla individer är precis samma lika. Det är som att försöka få alla träd i skogen att växa i exakt samma form och höjd. Jag tror att det finns mycket outnyttjad potential, som inte tas vara på. Jag läste en mening en gång, som sade att man ska syssla med något man tycker är roligt för då blir man jäkligt bra på det också. Jag tänker att en känsla av tillfredställande och att det finns en mening med vad man gör kommer på köpet.

Idag träffade jag spontant på två personer som betytt mycket för mig. Som vattnat på mitt lilla frö och låtit mig växa. Vilket jag blev påmind om idag. Två lärare som jag har haft. En riktig power-duo. Som idag när de båda, pensionärer som de är numera, skulle luncha ihop. Det var så fint att springa på dem. Få prata gamla minnen och få berätta att jag är tacksam över det som de har gett mig.

För att man också ska våga köra så underlättar det att skapa förutsättningar för det, med hjälp av bra ledarskap och stöttning. Att ha någon som inte hela tiden hejar på, utan någon som också ifrågasätter och vågar utmana. Vågar pusha på en när man själv inte tror att man klarar det. Just där och då kanske man inte förstår att det kommer att gynna en i längden. Men det förstod jag idag när vi sågs. Det var fint. Tack.

Jag vill också vara med och bidra till att andra människor ska våga. Att andra vågar tro på sig själva. Vågar tycka om sig själva, och känna att man är tillräcklig precis så som man är, och att man har tillit till det. Det kan vara att själv våga trampa upp vägen för de som kommer efter. Vara en inspiration – genom att bara göra.

Det finns olika sätt att bidra. Det kan vara att ”hands on” få hjälpa personer som till exempel är i början på en företagarresa. Åh, jag blir helt pirrig av tanken! Det innefattar så mycket. Det är inte bara pengar och affärsmöjligheter. Det är också personlig utveckling. Värdeskapande. Att skapa förändring. Bygga en ny livsstil.

Det finns så många spännande personer, och du är en!