Öppet brev till Dalatrafik: Så kan kollektivtrafiken bli bättre i Dalarna

Kära Dalatrafik!

Vi tror ni skulle klara ert jobb bättre om ni tog lite hjälp av oss – och då handlar det inte om fem minuter hit eller dit i en busstidtabell.

Vi har föreslagit det här tidigare och inser att det behövs mer än tidigare.
Ni behöver hjälp att förstå vad kollektivtrafik är och att den är till för resenärerna – inte för att passa personalens arbetstider och kunna bockas av i rutan – Dalarna har kollektivtrafik.

Vi har noterat att ni bett om hjälp av resenärerna – med nån dags varsel – som passerar knutpunkterna en dag. Vi pratar inte om sådana symbolhandlingar – vi talar om samtal om hur hur samhällena ser ut, när resenärerna vill åka och vart.

Man kan som planerare ha otur när man tänker så det körs flexlinjer till stängda vårdcentraler, falska bussbyten som lurar passagerare att stiga av, anslutningar mellan buss och tåg som har minusminuter. Sådana saker kan man prata om och städa bort.

Vi tycker att utmärkta saker som flexlinjer inte ska gömmas undan – och ibland vid tidtabellsändringar bara tappas bort – skedde senast i december.

Vi vill ta upp projektet om samverkan mellan samåkning och kollektivtrafiken som vi hade med er för några år sen.Skulle det inte vara bra om det fanns några som brydde sig om hur det fungerar praktiskt och påpekade när bolagen som kör inte har ordning på t.ex. hållplatsinformation på bussarna, värme, körvägar, respekt för tidtabellen.

Skulle det inte vara bra med en samtalspartner som har engagemang för kollektivtrafiken och vill ta vara på de resurser som vi har råd med och göra det bästa?

Hela Sverige Dalarna har lokala grupper som kan samordna detta och sen ha en samarbetsgrupp som kan vara kontakten med Dalatrafik – och TiB.

Låt oss hjälpa till och skapa en fungerande och bra kollektivtrafik och locka tillbaka de resenärer som under åren givit upp efter snabba förändringar och försämringar.