Pernilla Wiberg besöker Idre flera gånger per år – både på vintern och sommaren. Foto: Alexander Neimert, Idre Fjäll

Wiberg mot Stenmark – het duell i Idre då hotellet jubilerar

Hon har två OS-guld, fyra VM-guld och ett fjällhotell i Idre. Pernilla Wiberg var med och satte spaden i marken för 20 år sedan, och än idag är Pernilla Wiberg Hotell hennes ”lilla bebis”. Nu firas det med jubileumsfest där Pernilla bland annat möter Ingemar Stenmark i backen.

Pernilla hann precis lägga skidorna på hyllan när hon satte spaden i marken tillsammans med Idre Fjäll. Det skulle byggas ett fjällhotell i internationell alpstil, och något partiskt tycker Pernilla att Pernilla Wiberg Hotell är fjällvärldens mysigaste och finaste hotell. 

– Jag hade samarbetat med Idre Fjäll under många år när jag fick frågan om att vara med och bygga hotellet. Men vi avvaktade till jag hade lagt skidorna på hyllan 2002 och våren 2003 satte vi spaden i marken. För mig blev det en bra övergång från idrottskarriären. Det var viktigt att ha något att sätta tänderna i. 

Pernilla i sitt hotell, som bär hennes namn. Foto: Alexander Neimert, Idre Fjäll

Pernilla hade ofta fått frågan om vad hon skulle göra efter sin skidkarriär och hon hade haft i bakhuvudet att det vore roligt att bygga ett alphotell. Och så blev det, dock inte i alperna, men på Idre Fjäll. 

– Jag har varit med och planerat väldigt mycket redan från start. Ursprungstanken var att hotellet skulle ligga närmare centrumbyggnaden på Idre Fjäll men det satte jag stopp för. För mig var det viktigt med alpkänslan och att det var ski in och ski out. Tyvärr var man tvungen att flytta på några små stugor, bland annat Olof Palmes stuga, men den fick en ny plats och hotellet hamnade vid tidigare Västbacken, nu Pernillabacken. 

Färgsättning och gardiner

Och det är inte bara platsen som Pernilla har varit med och beslutat om. Hon har varit delaktig i hela resan, allt från att bestämma gardiner och färgsättning till utbyggnad. 

– Många tror nog att jag bara har satt mitt namn på hotellet, men det har varit jätteviktigt för mig att vara med från start. Även nu när vi renoverat och byggt ut delar av hotellet så har jag varit delaktig. Under Andreas Starenheds tid (tidigare VD på Idre Fjäll) hände det väldigt mycket, det byggdes gondol och hotellet skulle renoveras, men även här var jag med och bromsade lite. Att renovera så pass fräscha rum som hotellet ändå har kändes onödigt. Hållbarhet är en viktig del för mig. Men vi har gjort otroligt mycket ändå. 

Pernilla i sitt hotell, som bär hennes namn. Foto: Alexander Neimert, Idre Fjäll

Så ska det firas

Pernilla Wiberg Hotell har blivit utbyggt med en vinterträdgård med utsikt över Pernillabacken och gondolen och hela entréplanet har renoverats. 

– Vi hade tre konferenslokaler som var helt outnyttjade. Nu har vi skapat fler sällskapsrum, bland annat med biljard, shuffleboard och TV där man kan titta på alpint och andra sporter. Det har blivit mer plats för umgänge nu och fler har hittat till hotellet. Många åker förbi på lunch och det blev en häftig inramning med gondolen utanför, säger Pernilla. 

Den 26-28 januari blir det 20-årsjubileum för hotellet och speciellt inbjuda gäster ska vara med och fira, bland annat Ingemar Stenmark, Mark Levengod, Caroline Af Ugglas och Gunde Svan. Förutom festligheter på hotellet så väntar skidbackarna på gästerna, där Pernilla och Ingemar ska göra upp i en duell. 

– Klockan 15.00 på lördagen kör jag och Ingemar en utmaning, men vi har lovat varann att finåka lite. Dessutom ska Idre Fjälls VD Christer Svärd möta SkiStars VD. Det blir lite Davit mot Goliat, säger Pernilla och skrattar.  

Pernilla i backen i Idre. Foto: Alexander Neimert, Idre Fjäll

”Känns nästan absurt”

För Pernilla, som bestämde sig som sjuåring att bli bäst i världen blickar hon nu tillbaka med stolthet. Och trots sina 30 år i Monaco så återvänder hon till Idre Fjäll både vintrar och somrar. 

– De är få förunnat att kunna leva på sin passion, och min karriär har ju gått både upp och ner, men om jag summerar det så tar det goda över det onda. Och det känns nästan absurt att Pernilla Wiberg Hotell redan fyller 20 år. Det ska bli roligt att fira det.

Fakta Pernilla Wiberg Bjärke

Ålder: 53 år 

Familj: Två barn Axel, 20 och Sofia, 17 och mannen Bödvar  

Bor: I Monaco 

Aktuell: Jubileum för Pernilla Wiberg Hotell fyller 20 år och som deltagare i Stjärnorna på Slottet. 

Inbjuda gäster till jubileumsfirandet 26-28 januari är Ingemar Stenmark, Caroline AF Ugglas, Mark Levengood, Gunde Svan, Martin Stenmarck, Yvette Hermundstad och Henrik Johnsson med familjer.

Under lördagen är det även Pernillas dag i SVT-programmet Stjärnorna på slottet där hon är en av de medverkande.