Kan vi fortsätta vara naiva på landsbygden?

Micael Bydén har berättat för svenska folket att de ska göra sig redo för krig. Han är ju överbefälhavare och det känns ju långsökt att inte lyssna på honom på något sätt. Fast jag hade gärna fått lite mer information om det. Kanske lite mer detaljer.

Det var någon som Radio Dalarna pratade med i sitt program. Hon förkunnade att hon redan påbörjat den här resan för många år sedan. Hon hade redan skaffat sig en vevradio. Kanske hade hon gjort en rad andra saker också, vad vet jag, men det kändes precis lika naivt som jag känner mig. Göra mig redo för krig? Jag har ingen aning om hur man gör sig redo för krig. Det är en sån otroligt konstig sak att slänga ur sig till ett folk som aldrig varit i krig. Det har vi förstås en gång i tiden, men ingen av oss som lever nu. I alla fall inte vi som har vår bakgrund i det här landet.

Det senaste kriget som vi deltog i var mot Norge. Det tog slut den fjortonde augusti 1814. Jag vet inte ens vem som vann. Vi har världsrekord i fred, och nu ska vi göra oss redo för krig. Tidigare diskuterades det hur man skulle göra med sina husdjur när det kommer till bunkrarna. Får man ta med sig dem undrade en ung man på dåvarande Twitter. Han hade glömt att vi har totalförsvarsplikt. Att han skulle kallas in till krig om det var så att det behövdes. Det är lätt att glömma det när man är rekordhållare i fred. Det är lite av naturens gång när man inte sysslar med krig.

Det är självklart av stor vikt att samhället inte bara faller samman om det skulle vara så att flyglarmet går. Vi måste fortsätta att fungera, så kanske är det klokt av ÖB att faktiskt höja ett litet varningens finger för att det kan bli krig. Jag säger inte emot, jag har ingen aning.

Jag växte upp i en liten by i Dalarna där jag trodde under en lång tid att den tratthögtalare som satt vid fotbollsplanen hade två syften; Att ropa ut vinnare i tipspromenad och kobingo. Inte visste jag att den dessutom hade en djupare och mer meningsfull funktion än så. Hur skulle jag kunna veta det. Den finns förresten inte kvar längre.

Vi är ett land som urbaniseras så till den milda grad att vill du ha en krigsvarning får du åka till tätorten. Det är väl där bomberna faller först också kan jag tänka mig, så kanske kan jag fortsätta vara naiv på landsbygden där jag är. Jag hoppas det i alla fall.