Katrin Halvarsson är ny rådgivare på Nyföretagarcentrum Norra Dalarna. Foto: Privat
Katrin har återvänt till sin hembygd i Rörbäcksnäs. Foto: Privat

Ska få fler att starta företag – bygger själv upp verksamhet i Rörbäcksnäs

Med en magister i datasystemvetenskap, en kandidat i ekonomi och många år i Mälardalen är Katrin Halvarsson åter i hembygden Rörbäcksnäs. Där bygger hon upp en egen verksamhet på sin släktgård och blir ny rådgivare för Nyföretagarcentrum Norra Dalarna.

Nyföretagarcentrum Norra Dalarna ska främja företagsamheten genom att få fler att starta företag och att få nystartade företag att utvecklas. Therese Nielsen har lämnat över stafettpinnen till en ny rådgivare, Katrin Halvarsson.

– Jag har precis börjat. Det känns jättekul och otroligt spännande. Jag har min bakgrund som akademiker, men startade igång eget företag för några år sedan som jag har drivit vid sidan om anställningar. Det är ju inte jättelätt att hitta jobb här uppe, och då är eget företagande en bra väg.

Viktigt för tillväxt

Det är viktigt för kommunerna att nya företag startas, för att skapa tillväxt och utveckling. Nyföretagarcentrum Norra Dalarna finns i fem kommuner: Malung-Sälen, Mora, Orsa, Älvdalen och Vansbro. Det är också kommunerna som är finansiärer, tillsammans med besparingsskogarna och några företag som tycker att nyföretagande är viktigt.

– Till mig kan man vända sig om man har idéer om att starta eget. Jag blir ett bollplank och hjälper till att göra en affärsplan. Men vi har också partners som hjälper till med allt från marknadsföring till redovisning. Viktigt att säga är att det är kostnadsfritt.

Katrin är precis igång med planering av året och kommer även att bjuda in till en del utbildningsträffar och workshops.

– Jag har sett att många behöver kurser i ekonomi, skatter och bokföring. Det är viktigt att tänka lönsamhet från början så att företaget blir ekonomiskt hållbart. Men också träffar för dem som har idéer kring att starta eget. Länsstyrelsen Dalarna har satsat mycket på företagande med matproduktion, och det kan vara gynnsamt i våra kommuner där besöksnäringen är stor. Det finns en mängd sätt att söka finansiering på, bland annat genom länsstyrelsen.

Mentorprogram

Nyföretagarcentrum erbjuder också mentorprogram, där nya företagare får en mentor som redan är företagare och kan vara mentor under en tid.

– Det innebär att man blir matchat med en mentor som fungerar som ett bollplank under tiden som man startar sitt företag. Det här är också något som är helt kostnadsfritt.

Förutom sin nya roll som affärsrådgivare så bygger Katrin upp sin egna verksamhet på sin gamla släktgård i Rörbäcksnäs.

– Jag är uppvuxen i Rörbäcksnäs men har bott borta i 23 år. Jag flyttade hem 2016 och då fick jag en idé om att starta upp en gård där jag ska ha kurser och rekreation för aktiv återhämtning.

– Jag håller på att bygga upp den och jag har bland annat flyttat ett stort timmerhus från Lima som jag nu bygger helt eko och har lärt mig allt om byggnadsvård. Gården är från 1300-talet, och jag fick ärva den av min farmor. Jag hoppas vara klar i november i år, avslutar Katrin.