Lars-Erik och Margareta Bohlin på gården som de har fått en fin utmärkelse för. Foto: Hannah Risander
Margareta är född och uppvuxen på Hedgården. Foto: Hannah Risander
Kakelugnarna eldas med ved från egen skog Foto: Hannah Risander

Deras hållbara arbete har gett fin utmärkelse

I 30 år har Margareta och Lars-Erik Bohlin servat gäster från hela världen på sin gård. Nu har de fått utmärkelsen “Hållbar gård”, ett certifikat som organisationen “Bo på lantgård” delar ut till hållbara gårdar, något som paret Bohlin varit från start.

För Margareta och Lars-Erik Bohlin är det egentligen inga konstigheter att arbeta hållbart på gården. Det har de gjort sedan de drog igång sin verksamhet 1994. Men under de två senaste åren har organisationen “Bo på lantgård” arbetat med en hållbarhetspolicy för alla gårdar som är knutna till organisationen, för att de vill minska miljöpåverkan och främja en hållbar natur- och kulturturism med sjysta villkor.

– Det handlar om frågor som energianvändning, vatten och avlopp, sophantering, städ och renhållning. Något vi alltid värnat om på gården. Vi har haft solpaneler i många år och försörjer oss på solenergi. I uthyrningshuset har vi kakelugnar som vi eldar i med ved från egen skog. Vi vill ju ta vara på jordens resurser. Till sommaren kommer vi även att installera en laddstolpe för gäster som kommer med elbil. Man måste följa med, tycker Margareta.

Hus från 1600-talet

Margareta är född och uppvuxen på Hedgården, och det äldsta huset på gården är från 1600-talet. Huset paret själva bor i är från 1855, även om det blivit tillbyggt med åren. Gästhuset som de hyr ut byggdes 1895 av Margaretas mormor och morfar, men som hennes föräldrar sedan flyttade in i.

– Min morfar och mormor flyttade då in i huset som vi bor i idag. Där hade min morbror tidigare bott. Jag minns att vi hade både drängar och pigor här på gården, berättar Margareta.

Men sedan 1994 är det Margareta och Lars-Erik själva som är piga och dräng, och har drivit uthyrningsverksamhet där gästerna får vakna upp till frukost med ägg från gården.

– Hönsen har precis haft en vilopaus från värpandet. Hönor har det på vintern men nu har det precis kommit igång igen. Vi minns en gäst som trodde att det var något fel på ägget han fick, eftersom gulan var så gul. Många har ju vant sig vid att gulan knappt har någon färg. Men höns som äter egetslaget hö och som pickar i sig gräs från gräsmattan på sommaren, de får väldigt gula gulor, berättar Lars-Erik.

Lokalt och hållbart

Det är mycket på Hedgården som är hållbart, och de har alltid värnat om det lokala. Sängarna är från den lokala sängproducenten Wasabedden Wibergs Möbler, som för övrigt är Älvdalens äldsta aktiebolag.

– Vi renoverar varsamt och med aspekt på miljön. Vi målar med linoljefärg och återanvänder gärna material från gården. Byggnadsvård är viktigt. Sen tillverkar vi egen sylt och marmelad till frukosten, och älgkorv som vi låtit Mora Salt & Rökeri göra åt oss. Det är inte konstigt för oss att tänka så. Vårt skogsbruk jobbar vi också hållbart med, och vår skog används här på gården, säger Margareta.

Även att låta gästerna uppleva Älvdalen, gör Hedgården hållbara.

– Vi har så mycket runt knuten som våra gäster kan uppleva så de behöver inte åka så långt. Bara underbara Nässjön är ett exempel där man kan åka spark och skidor på vintern. Tidigare erbjöd Lars-Erik guidningar men nu har vi slutat med det.

Och gästerna uppskattar att bo på Hedgården. Under ett år hade de gäster av inte mindre än tolv nationaliteter på besök och många återkommer år efter år.

– Ibland knackar det på dörren och de vill boka. Andra bokar in sig år efter år. Det roligaste av allt är att man får träffa så många nya människor. Det berikar en, avslutar Margareta.