Det pinsamma mysteriet i provhytten

2024. Nytt år, nya möjligheter och nya utmaningar. Det här blir ett omvälvande år med stora förändringar för min del. Ändå tänker jag på sångerskan Lalehs låt ”Framåt”. Det kan dock vara lättare sagt än gjort.

Jag kan ge er ett riktigt pinsamt exempel ur verkligheten.

Det hände sig för några veckor sedan att jag skulle köpa en klänning inför en konsert som jag skulle sjunga på. Klädkoden var typ julgrön och jag hade sett en sådan klänning i ett skyltfönster på stan. Jag gick in i affären, kollade in storlekarna på den kortärmade klänningen jag sett, när jag upptäcker att det hänger en nästan likadan fast längre och med lång ärm en bit längre bort in i butiken.

Vad bra, tänker jag. Då finns det chans till fler alternativ att vela mellan när jag ska prova. Jag plockar åt mig en klänning av var sort och i samma storlek och går in i provhytten. Jag börjar med den kortärmade.

Jodå, den kan duga, men jag vill prova den andra varianten också. Bara för säkerhets skull. Den visar sig vara lång, men inte bara det. Den är väldigt trång också. Nu pratar vi väldigt trång, trots att det är samma storlek som den kortärmade. Jag försöker dra klänningen över huvudet, men det funkar inte så bra.

Jag provar åt andra hållet; drar på mig klänningen nedifrån och upp, men det går inte heller så bra. Klänningen är såååå trååång!!! Den sitter som ett korvskinn runt benen. Nu förstår jag hur en sjöjungfru känner sig i sitt skinn.

Jag lyckas ändå till slut att dra upp underdelen och på något sätt krångla in armarna i ärmarna. Nu ska det väl vara klart med det bökiga klädesplagget men…det går ju inte att röra sig i den här klänningen.

Jag kommer knappt framåt eller bakåt. Jag får gå med pyttesmå steg iprovhytten för att överhuvudtaget kunna ta mig fram.

Det är något som är fel.

Det är då jag upptäcker det.

Det är något som släpar bredvid kjolen som en extra bonus. Vad är detta för typ av konstruktion? En hel lång tygbit sitter fastsydd bredvid kjolen som jag bokstavligen är inklämd i.

Vad ska man med allt detta tyg till? Ha den som förvaring av saker eller?

Det blir jag snart varse för det är då jag kommer på det. Det är inte en klänning jag provat, utan en BYXDRESS. Det jag trodde var en klänning var i själva verket ett av de vida BENEN på plagget.

Det andra benet var givetvis tomt och hängde och dinglade bredvid. Jag kunde ha bjudit in någon i det andra benet och tillsammans hade vi kunnat gå på stan, om än med myrsteg.

Det blev inget köp av byxdress, trots att jag provade den på rätt sätt sen, men den kortärmade klänningen passade mig bättre. Den använde jag både under jul och nyår.

Vad kommer 2024 bära med sig, tro?

Jag hoppas att det leder till något överraskande gott.

Jag hoppas på fred, kärlek och omtanke.Jag hoppas på förståelse, snällhet och empati.

Jag hoppas på god hälsa, skratt, glädje, närhet och värme.

Och jag hör Lalehs textrad: ”Tar aldrig slut, bara bara framåt. Tar aldrig slut. Det här är början på nånting nytt.”

Jag hoppas att det blir så.