Efter 83 år får nu Hillängens Idrottsplats i Ludvika äntligen sin välbehövliga upprustning. Foto: Harald Lohse
Plåtslagarna Anna-Linnea Karlsson och Kurt Nordh i samspråk med projektledraren Jonas Häggström rörande Hillängens restaurering. Foto: Harald Lohse
Det var ett måste att fixa till byggnaden innan en olycka skulle kunna inträffat, understryker Jonas Häggström, projektledare vid Ludvika Kommunfastigheter. Foto: Harald Lohse
Flygfoto över Hillängen år 1941. Foto: Ludvika Hembygdsförening

Miljonbelopp satsas när anrika Hillängen rustas

Det skulle ta 83 år innan anrika Hillängens Idrottsplats i Ludvika fick sin efterlängtade ”ansiktslyftning”. Huvudläktaren på den före detta allsvenska anläggningen i fotboll har varit i ett bedrövlig skick på senare år och nu såg kommunledningen att något måste göras innan det är för sent.

Byggnaden kommer nu att restaureras för miljonbelopp i ett par olika etapper. Arbetet med nytt tak och takstolar har pågått under hela hösten. Byggnaden är nu omgärdad av byggnadsställningar och kommer så att förbli i ytterligare några veckor. Ansvariga såg sig nödsakade att påbörja arbetet så snabbt som möjligt.

Under den kommande sommaren ska även målningsarbeten utföras på hela byggnaden inklusive sittplatserna.

– Så är det, säger Jonas Häggström, ansvarig arbetsledare för Ludvika kommunfastigheter. Takarbetena är beräknat till en halv miljon kronor och förmodligen handlar det om samma belopp för målningen i sommar. Vi är helt enkelt tvungna att göra denna restaurering innan något allvarligt hade kunnat inträffa.

I olika etapper kommer alltså miljonsatsningen för den klassiska läktarbyggnaden att pågå. Något som tydliggörs för alla som passerar den klassiska arenan via riksväg 66.

Takarbetena utförs av Anna-Linnea Karlsson och Kurt Nordh.

– En av takstolarna är riktigt dålig och måste bytas ut liksom hela plåttaket. Hur lång tid det kommer att ta beror självklart mycket på väder och vind, berättar den sistnämnde.

”Lapp på luckan”

Den första idrottsplatsen på Hillängen anlades redan 1920 men det dröjde ända fram till 1940 innan arbeten påbörjades för den nya läktaren med innehållande omklädningsrum och duschar.

1941 – den 14 september – stod allt klart och invigningen skedde med pompa och ståt med tal och musik. Invigningsmatchen mellan Ludvika FfI och IFK Norrköping drog enligt uppgifter drygt 5000 åskådare.

Den nya läktaren rymde 560 sittplatser och självklart var det ”lapp på luckan” på den nya fina läktaren. Publiksiffran från invigningen skulle sedan stå sig fram till juli 1944.

Nytt publikrekord

I takt med Ludvikas framgångar inom fotbollen så strömmade publiken till i stora skaror. Det lyckade kvalspelet till allsvenskan våren 1944 mot IFK Eskilstuna innebar allsvensk premiär mot AIK. Den första och sista efter klubbens bildande 1904.

Det tidigare publikrekordet fick sig då en rejäl knuff uppåt. Hela 7541 personer löste entré vilket gav dåvarande kassören Olle Gryth och LFfI rejält klirr i kassan. Flera av AIK-anhängarna anlände till Ludvika i extratåg från huvudstaden.

AIK vann också matchen med 2-1 sedan blott 17-årige Holger Nyman gjort tröstmålet. Nyman blev sedan landslagsman och vann fyra SM-guld med IFK Norrköping. Ludvikas visit i allsvenskan blev trots många starka insatser tyvärr endast ettårig och det blev respass till tvåan med en enda ynka poäng efter Helsingborg. Om dagens poängsystem hade gällt den gången hade Ludvika varit kvar i serien.

Billiga stjärnor

Fotbollen har av naturliga skäl alltid varit huvudsporten på Hillängen. Även friidrotten har dock haft sina glansdagar från kolstybben till tartanbanor. Håkan Sahlander, mångårig ledare i Ludvika FfI, minns med glädje många arrangemang:

– 1969 och 1970 hade vi två fantastiska friidrottsgalor. Jag lyckades få kontakt med Stadionklubbarna i Stockholm och ett bra samarbete följde. Vi hade ett koppel av världsstjärnor med namn som Igor Terovanesjan, Janiz Luzis, Pavel Borzov från Sovjet och tjecken Ludvik Danek. Hans kamp med vår Ricky Bruch var höjdaren. Ricky vann med några meter.

– Jag minns också att vi var tvungna att rugga den nyanlagda ringen med saltsyra!

På frågan om de stora stjärnorna var kostsamma svarar Håkan:

– 30 kronor per dygn i traktamente. Det var dåtidens regler.

Huruvida Ricky Bruch omfattades av denna regel vill dock Sahlander inte kommentera…

Bandy och cykel

Det spelades även bandy på hög nivå under 1930-talet och även det anrika cykelloppet ”Finnmarksturen” hade inledningsvis sitt slutmål på Hillängen inför tusentals åskådare. Namn som Bernt Johannson, Gunde Svan och Torgny Mogren har alla rullat in på arenan.

Skridskosporten hade några gyllene år på B-planen där inte minst Hans Markström tog sina första gyllene skär mot bland annat två OS-deltaganden. Sedan dessa har den uppspolade grusplanen ersatts av en konstgräsbana.

När Ludvika FK sensationellt tog steget upp i vår näst högsta serie 1998 skulle Hillängens A-plan utökas och nya löparbanor med tartan anläggas liksom elbelysning. Detta i sin tur innebar att LFK inte fick spela en enda match på huvudanläggningen.

Många fina gäster har visat upp sig under årens lopp. Liverpool, Wolwerhampton, Watford, Ipswich, AEK Aten och IFK Göteborg (cupmatch). Det blev 9-0 till UEFA-cupmästarna 1987 mot LFK!

Många generationer minns säkert med stor glädje alla de 83 åren på Hillängen vars huvudläktare nu äntligen får sin välbehövliga upprustning!