Anders Lindström är ny som driftansvarig för Rättviksbacken i vinter. Foto: Privat/Daniel Stenberg

De laddar för premiären på annandagen – flera veckor tidigare än normalt

På annandag jul, flera veckor innan ”normalt”, drar Rättviksbacken igång sina liftar för säsongen: ”Förutsättningarna ser riktigt bra ut” säger Anders Lindström, driftansvarig för Rättviksbacken.

För någon månad sedan stod det klart att Rättviksbacken under kommande vinter kommer att drivas av Bjursås Berg & Sjö AB.

– Vi ser det här, från båda parter, som ett prövoår – både för att kommunen ska lära känna oss som organisation och att vi ska lära oss anläggningen. Men vi har från vår sida som mål att bidra till att göra Rättviksbacken till ett mer uppskattat och ett större besöksmål både vinter och sommar än det är i dag. Så vår förhoppning är att detta ska vara starten på en långsiktig lösning, sa Per Kempe, vd på Bjursås Berg & Sjö när vi på Dalabygden berättade om övertagandet.

Anders Lindström har anställts som driftansvarig för anläggningen, och redan den 26 december är det dags för öppning.

– Väderförutsättningarna har varit väldigt gynnsamma. Vi har just när vi pratar (före julhelgen) fem kanoner igång, och den sjätte ska startas. Att vi kan öppna redan nu före nyår är väldigt tidigt för att vara här i Rättvik. Jag skulle säga att det är tre veckor tidigare än ”normalläge”, säger Lindström som kommer att ha ytterligare tio personer för att kunna erbjuda skidåkning och service till Rättviksbackens besökare.

– Vi kommer precis som tidigare att ha två liftar igång; en i barnbacken och en i stora backen. Den stora nyheten inför kommande säsong är att vi kommer att köra våffelstuga. Sen finns det en långsiktig plan att kunna öppna upp toppstugan, men där är vi inte till den här vintern, säger Lindström.

Vad skulle du säga att det betyder för Rättvik att kunna öppna för skidåkning redan nu?

— Det är väldigt betydelsefullt. Det är lätt att ta sig hit och det blir en samlingspunkt för ungdomarna. Läget är ju ypperligt; du kan ta dig hit på egen hand och om du behöver skjuts så är det inte långt för föräldrarna. Sen är ju utsikten helt fantastisk, säger Lindström.