Åsa Larssons bilder – både julkort och kalendrar – är omåttligt populära.

Åsas bilder sprids över världen

Att Vansbro är en vacker plats att bo på kan man konstatera när man ser Åsa Larssons bilder i Vansbrokalendern som hon nu ger ut för femte året.

– Så där fint är det inte när jag är ute och går, säger en del till mig. Jo, det är det svarar jag. Det gäller bara att ta sig tid att se det. Dessutom måste man hitta det speciella ljuset som gör bilden vacker.

Åsas intresse för foto väcktes när hon utbildade sig till journalist på folkhögskolan i Malung.

– Då ingick det i utbildningen att utbilda sig till pressfotograf också. Det var på den analoga tiden när vi framkallade bilderna själva i mörkrum.

Därefter fick Åsa jobb som lokalredaktör i Vansbro under 11-12 år. Hon har också bland mycket annat jobbat med den här tidningen, Dalabygden, i flera år, hon är sedan länge en driven småföretagare och numera också kommunikatör på Vansbrosimningen. Och hela tiden har passionen för vackra bilder från hembygden varit viktig för Åsa.

– Ja miljö- och naturfotot som jag föredrar nu har jag lärt mig själv. Det beror på att jag är ute och går så mycket och ser så mycket fint, både tidigt på morgnarna och sent på kvällarna. Jag har lärt mig när det är det fina fotoljuset och var jag kan fånga det bäst.

Men det kräver mycket jobb att hitta rätt.

Underbart är kort

– Jag cyklar omkring med kompass ibland för att räkna ut var jag ska stå för att få rätt ljus, exempelvis för att se norrsken.

Ögonblicket för för en bra bild är ofta väldigt kort.

– Ibland kan det vara bara en halv minut, sedan är det över. Därför blir det mest att jag fotograferar med mobilkameran nu för den han man alltid med sig.Älven har blivit ett av favoritmotiven.

– Det blir så genom att jag går så mycket där. Det tar liksom aldrig slut på vyer. Olika årstider och olika tider på dygnet har alla sin charm och skönhet. Det händer något nytt hela tiden.

Kalendern säljer slut

Åsas bilder har också blivit mycket uppskattade.

– Det är femte året som jag gör Vansbrokalendern och jag säljer slut på hela upplagan jag trycker upp.Den får spridning inte bara i Västerdalarna.

– I år har jag skickat kalendrar både till Belgien och USA. Det är många som har släkt eller vänner som har bott i Vansbro och som tycker att det är roligt att få se motiv härifrån.

Åsa har också julkort med Vansbromotiv.

– Det är inte så många som skickar julkort idag men det är roligt att försöka hålla traditionen med julkort vid liv ett tag till.