Helen Wester från Furudal, här tillsammans med ett av sina fem barn. Vänster bild: Svea Hovrätt. Foto: Mostphotos/Privat

Fembarnsmamman från Furudal blev en av de utvalda

Under de fyra kommande åren ska Furudals Helen Wester sitta som nämndeman i Svea Hovrätt.
– Jag är förhållandevis ung i det här sammanhanget, kommenterar hon utnämningen.

— Det är ett väldigt spännande uppdrag. Sen ska jag erkänna att nervositeten kommer mer och mer, säger tandhygienisten i Rättvik som i januari gör sin första dag på en av Svea Hovrätts rättegångar.

Strax innan valet 2022 klev Helen Wester in i politiken för Socialdemokraterna i Rättvik. Och det var på ett av dessa partimöten som diskussionen om nomineringar till nämndemannauppdrag inom tingsrätten, kammarrätten och Svea Hovrätt kom upp:

– Jag fick en förfrågan om inte jag ville bli nominerad. Jag tyckte spontant att det kändes som ett väldigt spännande uppdrag, men trodde att chansen att komma med var minimal. Det handlar ju om totalt 370 stycken i hela landet som får uppdraget, säger Helen Wester och fortsätter:

– Det är ganska många äldre som är nämndemän, och de kanske ville få lite spridning i åldrarna. Och nu är ju inte jag ung i ”vanlig” mening; men jag är ändå förhållandevis ung med mina 40 år i de här sammanhangen.

En av 370 utvalda

Det gick en tid innan det trillade ner ett mejl i inkorgen som slog fast att hon var en av Svea Hovrätts 370 nämndemän. Det är ett uppdrag som sträcker sig från år 2024 till 2027.

”En nämndemans uppgift är att döma i olika mål och ärenden tillsammans med juristdomare. Hur det går till är beroende på vid vilken typ av domstol tjänstgöringen sker. Nämndemän är viktiga för rättstryggheten. Tillsammans med juristdomare sätter de sig in i mål av olika slag och gör sedan självständigt sin bedömning”, beskriver Sveriges Domstolar uppdraget på sin hemsida.

– Under hösten har jag varit på introduktionskurs för att sätta mig in i hur allt fungerar. Vi kommer att vara två nämndemän under varje rättegång och jag ska erkänna att det vore skönt om jag till en början kommer att få sitta tillsammans med någon av de som är omvalda, för hälften är omvalda och hälften är nyvalda.

Hur många dagar handlar det om?

– Jag har precis fått mitt schema för våren. Det handlar om tjänstgöring två dagar per månad i Stockholm, så det har varit ett pysslande att få ihop det på hemmaplan, säger fembarnsmamman Helen Wester som bor i Furudal och som arbetar som tandhygienist i Rättvik.

Uppdraget inom Svea Hovrätt är ju opolitiskt, men du har som sagt ett politiskt engagemang på hemmaplan; vilka frågor är det som du vill driva där?

– Äldrevården. Jag är undersköterska i grunden, och att jobba med äldre är ett fint arbete som jag skulle vilja bidra till att få fler ungdomar att få upp ögonen för. Sen har jag ju flera barn och då är givetvis skolan en fråga som jag brinner mycket för, säger Helen Wester.