Gustav Håmås tvingas stänga den anrika musikaffären. Foto: Hannah Risander

Anrik musikbutik i Orsa går i graven

I 34 år har Hellzephyrs musikbutik varit ett signum för Orsa. Sedan 2019 driver musikern Gustav Håmås butiken, men nu stängs dörren för gott och en epok går i graven. “Mest sorgligt” säger butiksägaren. 

Tusentals människor har följt “Fredagsbit´n” på Facebook, där Gustav Håmås med vänner har underhållit tittarna genom att spela en fredagsbit. En idé som föddes under pandemin, i samma veva som Gustav också tog över den anrika musikbutiken i Orsa. 

– När jag tog över butiken i oktober 2019 hade den funnits sedan 1989. Tyvärr har jag bjudits på många motgångar. Det började med pandemin, då ingen musiker fick ett jobb och då fick jag heller inte en enda kund. Då blev också internethandeln större, något som jag aldrig gett mig in i. Efter det ville Putin starta krig och då blev det svårt att få tag i delar. Sen elpriser och räntor och då har folk inte spenderat på samma sätt. En ond cirkel helt enkelt, säger Gustav.  

Detta har nu lett till att butiken försätts i konkurs och nu säljer ut sitt lager. Men, Gustav ger inte upp. 

– Jag kommer att bygga en verkstad i garaget där jag kan fortsätta reparera stränginstrument. Fredagsbit´n kommer dessutom att leva vidare och jag kommer fortsätta uppträda.