Nycklar till en mer fridfull jul

”Det bästa i livet är gratis”, är en floskel som vi brukar slänga oss med. Trots detta handlar julen, för många av oss, ändå om att handla. I bästa fall om att ge släkt och vänner – ja de man tycker om – en gåva. Helst något fyndigt de behöver, uppskattar och verkligen vill ha.

Men är det egentligen julklapparna vi människor uppskattar mest? Vad är det vi minns mest av alla julklappar, presenter och gåvor som vi får i livet

Någonstans spårade allt det här ur. Det är sorgligt men tyvärr sant. Notera bara hur människor ser på saker som kostar pengar. För det är nämligen då vi verkligen uppskattar dem. Ju mer pengar en sak kostar eller är värd, desto mer värderar vi den. 

Vad minns vi egentligen mest? När vi tittar tillbaka på våra liv och funderar på våra bästa julminnen. Är det verkligen julklapparna?

Nej, det vi minns och uppskattar mest är de människor som vi har valt att dela våra jular med. Ibland kanske vi inte har valt alla, men det är ändå minnena av våra möten med just de människorna som vi kommer ihåg och som vi spar i våra hjärtan.

Vi minns de som inte längre finns med oss. Gammelfarmor, farmor och farfar och deras sätt att fira jul och de traditioner som de var med och skapade. Och som senare blivit den jul som som vi firar idag.

Visst kan julen också vara en påfrestande högtid med splittrade familjer och många ”varannan-juls-lösningar” som tar på både ork och lust. Men om vi ändå försöker se det som möjligheter att verkligen ta vara på våra ”Mitt-i-livet-ögonblick”, som jag tjatat om i mina tidigare krönikor, så tror jag att det blir lättare.

Om vi för ett litet tag lägger bort alla måsten och istället koncentrerar oss på det viktiga: de människorna vi har runt omkring oss och då framför allt barnen.

Lägg undan alla vuxenproblem och konflikter och gör julen till barnens högtid!

Jag förstår och respekterar att alla har sina egna sätt att fira jul men om det finns ett tips jag skulle vilja ge er läsare så är det: Strunta i spriten! Låt julen vara glädjen, gemenskapen och framför allt barnens högtid. Fira en nykter jul med kärlek och omtanke för varandra.

Vi vet inte hur många jular till vi får fira med våra nära och kära så ta vara på tiden medan den finns. Lägg undan all stress och dela upp sysslorna som måste göras. 

Förresten, vem är det som säger att vi behöver alla dessa måsten? Var inte rädda för att låta julen bli lite annorlunda i år. Den behöver faktiskt inte se likadant ut varje år.

Och glöm inte…det bästa i livet är gratis…