Selma Äldling och Wilma Tegnér i årets EPA-utställning. Flera barn var med i tomteparaden längs Kyrkgatan. Foto: Ros-Mari Håmås

Smart att byta helg: Lyckad julskyltning med EPA-utställning

Tomteparad, EPA-utställning, marknad och full fart i butikerna. Årets julskyltning på Älvdalens Köpmangata blev en riktig succé. “Rätt beslut att byta helg”, menar arrangören Ros-Marie Håmås som känner sig väldigt glad.

Traditionen är att julskytningen i Älvdalen alltid är under första advent, men förra årets fick flera julmarknader i byarna och Älvdalens Köpmangata samsas om besökarna, vilket gjorde att många inte hann åka runt på allt som hände.  

– Vi beslutade oss för att testa att flytta julskyltningen till en egen helg, och det blev väldigt lyckat. Nu hann alla gå runt i butikerna och vara med på de aktiviteter vi hade. Det var väldigt många barn ute och många barn som var med i tomteparaden. Vi hoppas att den kan växa ännu mer till nästa år, säger Ros-Marie Håmås som arrangerar julskyltningen på uppdrag av föreningen Älvdalens Köpmangata.  

”Hände något överallt”

Butikerna längs gatan hade många erbjudanden och tävlingar. Man kunde hitta både fiskdamm och fika. Flera skolklasser passade på att tjäna pengar till skolresan efter att man hade bakat. 

– Och butikerna har verkligen engagerat sig och det hände något överallt. De har haft många besökare i butikerna, så vi är supernöjda. Vi erbjöd häst – slädturer i Tingshusparken och de fick hålla på en timme längre än beräknat för att det var så mycket folk, berättar Ros-Mari. 

Eskorterades av väghyvel

Tomteparaden gick genom byn och upp till äldreboendet Tallbacken. 

– Företagen är också positiva och ställer upp. Kjell Halvarssons Bygg hade två bilar, en framför tomteparaden och en bakom, så att det kunde gå säkert till. Många barn kom också till biblioteket där de fick lämna önskelistor till tomten och fick paket av honom. Det är så kul att se när det lyser i barnens ögon, säger Ros-Mari. 

På Per-Mats Torg var det EPA-utställning och ungdomarna i fordonen blev första eskorterade av en väghyvel genom byn. Finast pyntad EPA hade Semla Ädling som vann tävlingen. 

– Vid bion hade vi en mysig marknad. Där fanns åtta försäljare och fler längs gatan. Det känns som vi har spridit massor av julglädje idag.