Donnez drog storpublik när arrangören försökte sig på "coronasäker dans" i oktober 2021. Och även nu i höst blev det publiksuccé när bandet spelade. Foto: Anna-Maria Nordström
Parkchef Karin Olenius. Foto: Anna-Maria Nordström
Tidigare folkparkschefen Tommy Ander tar fortfarande emot i entrén på folkparksdanserna. Foto: Hedemora Folkets Park
28-årige Linn Jons från Stora Skedvi älskar dansbandsmusik. Foto: Privat

Dansarna är på väg tillbaka till folkparken

Det går uppåt igen för satsningen på dans till de stora dansbanden i Hedemora. Men pandemin ställde till det ordentligt, och ännu har inte alla kommit tillbaka till dansställena. Folkparken i Hedemora lever dock upp varenda söndag, precis som så många gånger förr.

Karin Olenius är parkchef för folkparken i Hedemora som genom åren har blivit ett starkt dansfäste i Dalarna och där det anordnas dans varje söndag till många av landets största dansband. Hit kommer dansare från både Dalarna, Västmanland och Gästrikland.

– Ja så är det, och på slutet har det kommit alltfler nya besökare som har sagt till oss: ”Vilket fint ställe ni har!”. De berömmer alltifrån vårt dansgolv och musiken till trevligt bemötande och goda mackor i serveringen. Så har ju vi det jämt men det är särskilt roligt när det kommer nya besökare och är så positiva, säger Karin Olenius.

Dalabygden har tidigare berättat om folkparkens kamp under pandemiåren, vilket blev slutet för både flera dansställen och dansband. I Hedemora pågick kampen i flera omgångar för att försöka anpassa sig till de snabbt skiftande direktiven när smittspridningen ökade eller minskade.

Nypremiär med svårigheter

Dans och körsång var de aktiviteter som pekades ut som särskilt riskfyllda att ägna sig åt under pandemin och därför låg nästan all ordinarie verksamhet inom dansbandsgenren nere under pandemin. För Hedemora folkparks del var det stopp för dansband i ett och ett halvt år. I oktober år 2021 blev det dock nypremiär för söndagsdanser, men där alla gäster tvingades visa upp vaccinationsintyg i entrén. Det orsakade en del problem.

– Vi kontrollerar vaccinationsintyg på alla som vistas i lokalen, berättade parkchef Karin Olenius. Gäster, personal, musiker….alla. Det är ju lite svårt, speciellt för äldre att veta hur man får sitt intyg, fortsatte Karin. Vi får ofta hjälpa dem när de kommer hit. Men har man inte Bank-ID, då blir det ju svårt alltså, förklarade Karin Olenius då.

Kravet på bevis på negativt covidtest eller tagen vaccination orsakade problem, samtidigt som nya vågor av smitta sköljde över landet. Då pausades danserna i några månader till för att återupptas någon månad in på 2022.

Dansbandsgenren har haft en tuff tid även efter pandemin, då kriget i Ukraina förde med sig en mängd konsekvenser som påverkade oss alla, som höjd inflation, rusande räntor och kraftigt ökade priser på bland annat el, livsmedel och drivmedel. Det drabbade både dansarrangörer, dansband och dansarna.

Uppgång igen

Nu berättar ändå parkchefen i Hedemora Karin Olenius om en uppgång när det gäller antalet dansande under det senaste året.

– Ja även om det inte är samma siffror som före pandemin så tycker jag att det är på väg uppåt igen. Och när bandet Holidays var hos oss nyligen så var det mer folk än förra gången som de var hos oss. Det är ett väldigt bra band, som vissa jämför med Donnez, och det är ju också ett mycket bra betyg.

Ja och Donnez var hos er för en dryg månad sedan. Hur var det?

– Ja då hade vi 359 personer här. Det var ju en otroligt bra siffra. Och ibland kan det ligga mellan 120 och uppemot 200 besökare. Det beror också till viss del på hur kända banden är. Men en annan faktor kan vara att det anordnas en del PRO-danser på söndagar vilket kan påverka siffrorna negativt för oss.

Vad beror det annars på att folkparken i Hedemora är ett så klassiskt dansställe?

– Mycket beror på ett otroligt engagemang och en fantastisk drivkraft. Tommy Ander var ju folkparkschef här i 26 år och han är fortfarande engagerad och hjälper mig i min roll. Han sitter dessutom i entrén till danserna på söndagarna – en sån profil som alla gäster känner betyder ju också så mycket.