Sluta sprida ren gallimatias på Facebook!

Min mor lärde mig något när jag var liten som fortfarande sitter kvar i ryggmärgen. Man lägger inte nycklarna på bordet. Det sitter så fruktansvärt djupt i mig att jag kan känna hur hela nervsystemet rycker till när jag ändå lägger nycklarna där. För jag har, med något slags förstånd, förstått att det inte spelar någon roll. Det är svårt att bryta sådan kunskap som sitter djupt, och som man etablerat i unga år, men det är givetvis möjligt.

Skulle det ändå vara så att jag befann mig i en akut familjesituation, där jag kanske väntade på ett besked eller oroade mig för mina barn så är det dock ännu svårare, och det kan nog hända att jag lägger dem på bänken istället vid de enstaka tillfällena. Jag vet att det är skrock, men ”man vet aldrig”. Det är lätt att tänka så.

Det drabbar mig i hemmets lugna vrå, och eventuellt någon stackars familjemedlem. Är det dessutom någon av mina barn så kommer de att titta på mig som om jag fullständigt tappat fattningen. Med all rätt.

Problemet med den moderna skrocken är att den inte bara drabbar hushållet längre. Den som får för sig att genom att göra en skrivelse på sin Facebook-vägg, så kan man frånta Facebook sina rättigheter att dela ens bilder, den kommer att sprida den kunskapen.

Har ni sett de inläggen?

Det är uppenbart fler äldre personer som tar sig an den här utmaningen och senast idag läste jag “För säkerhets skull” på ett av dessa inlägg. Det var som att personen som delade det visste att det nog var tokigt, men man vet aldrig. Precis som med min nyckel-skrock tog personen det säkra före det osäkra.

Just den här informationens spridning är lite skit samma. Fast många människor förstår verkligen inte hur snabbt annan information kan spridas. Förstår inte hur förtalslagstiftningen fungerar online, eller vad som händer om man skrämmer upp folk att det är bilar med konstiga registreringsnummer som åker runt i deras områden. Det kan visa sig vara forskare som tittar efter barkborrar, trots att någon med stor säkerhet konstaterat att det nog var östeuropeer som åkte med drönare för att reka inför eventuella inbrott.

Du får tänka och tycka precis vad du vill. Du behöver inte lägga nycklarna på ditt bord heller. Men ska du till och skandera ut ditt budskap online så kan du väl se över vad det är du faktiskt sprider för gallimatias.