Team._.Hug från Västra skolan vann regionsfinalen i Falun. Nu väntar skandinavisk final i Mo i Rana. Foto: Peo Karlström
Valdemar Embretsen och Holger Björkbacka i full action i finalen. Foto: PeO Karlström

Succé för dalalag i FIRST LEGO League – nu väntar skandinavisk final

Team._.hug från Västra skolan och Aspeboda Science Club tog hem de attraktiva finalplatserna när FIRST LEGO League Challange avgjordes i Lugnetkyrkan i Falun i lördags. Nu väntar den skandinaviska finalen i Mo i Rana i Norge den 2 december.

– Jag är överväldigad. Vilka underbara ungdomar. Vi var i skandinavisk final ifjol och deltog även i världsfinalen. Där kom vi topp fyra. Det är för övrigt tredje året i rad som skolan är i skandinavisk final, sa en jublande glad och stolt Amanda Näslund, lärare på Västra skolan, efter lördagens tävling.

Och det är åtta nya elever i år?

– Så är det. Fyra tjejer och fyra killar som har varit oerhört energiska, nyfikna och som hela tiden vill bli bättre. Ungdomar som driver på hela tiden. De har verkligen kämpat. Vilken entusiasm!

Men utan Amanda hade inte Västra Skolan varit så duktiga. Hon brinner för de tekniska ämnena och för den här tävlingen.

Även Aspeboda Science Club var i final ifjol.

– Det blir final igen. Vi är den enda fritidsklubben som deltar. Övriga lag kommer från skolor. Riktigt roligt att kunna ha den här verksamheten i Aspeboda. Vi träffas på kvällarna och det är verkligen utvecklande, sa en av ledarna, Fredrik Timeus.

– Nu ska vi finslipa detaljerna inför finalen. Snacka om att vi är galda, stolta och tända.

Reskassa från Skolverket

Förutom en stilig pokal i lego och medaljer fick de segrande lagen 60 000 kronor var till reskassa från Skolverket.

– Det ska bli oerhört spännade att följa lagen i den skandinaviska finalen. Många fina matcher har vi sett idag och dagens högsta poäng kom redan i kvartsfinalen, sa Röde Nyström, projejktledare för tävligen på 2047 Science Center.

Det var kanske morgondagens forskare och ingenjörer som tävlade i FIRST LEGO League Challenge.

220 elever mellan 10 och 16 år deltog och det var sammanlagt 18 olika lag. Totalt var det närmare 700 lag från Sverige och Norge som tävlade samma dag. Under åtta veckor har ungdomarna arbetat med innovation, teknik, forskning, design och programmering.

Under hela dagen pågick jämna robotmatcher och dessutom inramat av oerhört fin stämning. Hejaramsorna var stundtals öronbedövande.