Kanslichef Stefan Jonsson och tävlingskonsulent Niklas Gabrielsson på Dalarnas Fotbollförbund.
Tim Torstensson, Vikapojkarna, är Dalarnas skyttekung med hela 43 mål. Foto: IF Vikapojkarna
Ferhat Tayfur och Ferhan Abic är målgörare av rang. Ferhan gjorde 26 mål på 13 matcher. Foto: Falu BS
Jubel i Islingby. Obesegrade, klara för tvåan och skyttedrottningen Rut Isberg. Foto: Islingby IK

Så drabbade ett enda självmål i sista minuten flera dalalag

I matchens sista minut spolierades Bullermyrens dröm om spel i trean. Ett självmål betydde 1–1 för Åbyggeby i kvalet. Och självmålet startade en kedjereaktion som drabbade ytterligare tre dalalag.

Trion FK Romme Krona i Dalafyran, Ulfshyttan i femman och Långshyttan i sexan trodde att ett nytt kontrakt var mer eller mindre klart för en månad sedan. Men Bullermyrens självmål vände upp och ner på alla begrepp.

Romme kom trea från slutet i Dalafyran och hade jublat över ett nytt kontrakt. Men nu blir konsekvensen av självmålet, och en slags kedjereaktion, istället nedflyttning till femman.

Ulfshyttans IF drabbas av samma öde i division fem. Vinst i sista matchen mot Korsnäs FK U med 3–2 hjälpte inte. Laget blev trea från slutet, på samma poäng som Fors, och det blir nu till att planera för spel i sexan.

Och till slut Långshyttan i sexan som får spela i division sju framöver.

– Eftersom Bullermyren blir kvar i Dalafyran blir det övertalighet i alla serier därunder, säger Niklas Gabrielsson, tävlingskonsulent på Dalarnas Fotbollförbund.

– Det blev onekligen ett dramatiskt slut för många lag i och med självmålet i sista minuten. Tvångsnedflyttning är inget man drömmer om, men det är en del av seriepyramidens uppbyggnad.

Säsongens avslutning

Fotbollssäsongen är över. På seniornivå blev det seger under lördagen för Dalarnas stolthet i Superettan Brage. Brage vann på hemmaplan mot Jönköping med 4 – 0 och slutade på en sjätteplats i tabellen, som består av 16 lag. 12 segrar, fem oavgjorda matcher och 13 förluster blev facit.

Det blev en säsong som har varit en berg- och dalbana för Brage. Perioder med riktigt bra spel har varvats med rena bottennappen. Styrkan på hemmaplan gjorde att ett nytt kontrakt kunde säkras för en tid sedan. Hade tabellen endast bestått av hemmamatcher så hade Brage varit ett topplag.

Kvarnsveden lämnar tvåan och Falu BS tar deras plats efter serieseger i trean som nykomling. Av alla 144 lag i trean gjorde Falu BS flest mål. Inte mindre än 82 gånger fick laget jubla lite extra.

Avesta spelar nästa år i trean och Dalafyran får fyra nya lag. Mora och Dala Järna flyttas ner från trean, medan Leksand och Gagnef tar klivet upp från femman.

Vikapojkarna, Kvarnsveden U och Krylbo blir uppflyttade till femman.

I division sju flyttas Vansbro, Swesom U och Eritreanska IF Ludvika upp i sexan.

Bra insats av Bragedamerna

På damsidan gjorde Brage en hedrande insats i Div 1 Norra. En fjärde plats till slut är mer än godkänt. För Kvarnsveden blir det dock degradering och spel i tvåan nästa säsong.

Slätta SK överraskade positivt som nykomlingar i tvåan. Islingby vann trean och spelar i tvåan nästa säsong. Islingby gick genom serien helt obesegrade.

En nolla i förlustkolumnen kunde även Leksand och Torsångs damer i respektive serie i fyran ståta med.

Färnäs SK är den klubb i Dalarna som har haft den tuffaste säsongen. Varken deras damer eller herrar har tagit en enda poäng. Herrarna gjorde nio mål på 18 matcher och damerna fem mål på 12 matcher.

Vem är då länets bäste målskytt?

Dalarnas skyttedrottning är Rut Isberg i Islingby med 38 mål på 16 matcher.

Skyttekungen kommer från Vikapojkarna. Tim Torstensson har nätat 43 gånger på 18 matcher.

Tittar man till genomsnitt per match så har Tim 2,39 mål/match medan Ruts snitt blir 2,38 mål/match.

Så titeln Dalarnas bästa målskytt går till 31-årige Tim Torstensson.

3780 seriematcher i länet

Noterbart är även att Hanna Torstensson har gjort 22 mål på 26 matcher för sitt Brage. Det gav henne en bronsplats i division 1 norras skytteliga.

Även Ferhan Abic i Falu BS sticker ut. 28 mål på 13 matcher i trean är imponerande.

Totalt spelades det cirka 3780 seriematcher i Dalarna i år och av dessa var 960 på seniornivå. Dalarnas fotbollförbund administrerar 61 serier.