Per Holknekt på marken i Bergkarlås utanför Mora, där han snart bygger hus. Det blir ett laduliknande hus som ska smälta in i naturen. Foto: Hannah Risander

Holknekt återvänder hem till rötterna i Mora

Med rötterna i Mora, uppväxten i Falun, några år i Los Angeles och många i Stockholm så är det dags att återvända hem. Hem till Mora och markerna i Bergkarlås. Där ska Per Holknekt så sig till ro, ja i fall då och då – när han längtar efter lugnet.

Hans titlar är många, även om han själv gärna benämner sig som diversearbetare. Idag åker han land och rike runt och föreläser, han bygger bolag och snart även hus. I arvet efter sin far fick Per en stor, vacker tomt i byn Bergkarlås utanför Mora. Här pågår projektet med att bygga drömhuset där han ska hämta andan ibland. 

– Min mamma dog 2008 och min pappa för två år sedan och då kände jag dubbel sorg. Det var min sista föräldrakoppling till platsen där jag växte upp. Min bror ärvde gården där mina föräldrar bodde i Vattnäs och jag fick mark i Bergkarlås och då fick jag en idé om att jag vill fortsätta ha en koppling hit. Jag vill att mina döttrar ska få uppleva det jag fick uppleva, berättar Per.  

När Per drog igång sina planer på att bygga ett hus på marken så var det många i byn som sa “Det kan du glömma, den är fridlyst!”. Marken är en plats dit byborna går på picknick, där kossorna betar och där man drar skidspår på vintern.

Frustrerande bygglovsprocess

Men tack och lov är marken så stor att byborna kommer kunna fortsätta med det. Tyvärr har bygglovsprocessen varit allt annat än enkel, något som gjort att per tappat både lust och tempo. 

– Jag sökte bygglov och det har varit en frustrerande process. Restriktionerna från Mora kommun och myndigheterna har gjort att det slutliga bygglovet ungefär är 4 procent av den plan som jag hade från början. Jag ville bygga ett laduliknande hus som smälter in på platsen, liknande Hello Sunnanhed i Furudal. Men hela fönsterpartier fick man inte ha på hus i Mora kommun, så jag har fått göra om utformningen på huset några gånger.  

Per Holknekt på marken i Bergkarlås utanför Mora, där han snart bygger hus. Det blir ett laduliknande hus som ska smälta in i naturen. Foto: Hannah Risander

Pers dröm är ett fritidshus för honom, hans familj och vänner, men även en plats för möten och mindre evenemang. Han har utformat huset i två plan med öppna planlösningar. På nedre botten ett runt kök och en rund eldstad. Golvytan är 240 kvadratmeter, huset är 84 kvadratmeter där golvet fortsätter utanför huset, en känsla av att man inte vet vad som är ute eller inne. 

– Jag försöker hysa den största respekt för landbygden, historia och miljö, arkitektoniskt på alla vis och det är inte så att man ska gå förbi mitt hus och tänka wow, eller som om det är något som landat på jorden. Det ska vara känslomässigt välbalanserat och jag vill inspirera landsbygden att tända eld på alla släckta lampor. Det blir ett nytt hus, som ser gammalt ut och som smälter in i naturen, berättar Per.  

Tv-program om husbygget

En av Sveriges största tv-produktioner inom arkitektur föll pladask för Pers idéer och kommer att göra ett tv-avsnitt av husbygget. 

– Vi har redan spelat in första avsnittet, och det ska vara klart i september nästa år, berättar Per. 

Tanken är att huset ska vara en mötesplats för musiker, vänner, familjer och kollegor. Och Per drömmer om en spelmansstämma där. 

– Min dröm är att jag ska kunna erbjuda samma sak för spelmän, som operahuset i Vattnäs kan för operasångare. Jag vill att det ska bli en kulturstuga, säger Per. 

Men mest av allt så längtar Per efter att slå sig till ro och att hans barn också ska få tillgång till hans barndomsidyll. 

– Det är väl en ålderseffekt, jag har gått från lilla Falun till LA och till Stockholm och nu vill jag krympa livet. Jag längtar efter lugn och ro, mitt behov av Stockholm är på retur, på längre sikt vill jag bo där min puls är låg och sedan uppleva Stockholm eller andra städer när andan faller på, säger Per Holknekt.