Detaljhandeln är en av många branscher som nu drabbas hårt av konkurser. Foto: Mostphotos

Kraftig konkursökning – men mindre ökning i länet

Det är extremt höga konkurssiffror i landet just nu och den högsta noteringen av antalet konkurser på hela 20 år. Även i Dalarna ökar antalet konkuser, men ökningen är procentuellt sett bland de lägre i landet.

Den bransch där antalet konkurser ökar extremt mycket procentuellt sett i landet är sportaffärer och sporthallar – det handlar om en ökning med nästan 300 procent under årets nio första månader jämfört med samma period ifjol.

Även inom detaljhandel och fastighetsbolag noteras kraftiga ökningar av antalet konkurser, liksom inom restaurangbranschen, byggsektorn och partihandeln.

Enligt kreditupplysningsföretaget Creditsafe är det inom starstadsregionerna som man är hårdast drabbad geografiskt sett, och rikssiffrorna visar på en ökning av antalet konkurser med 35 procent under januari till september i år, jämfört med motsvarande period år 2022.

I Dalarna gick 104 aktiebolag i konkurs under perioden vilket är en ökning med 18 procent på ett år.

– Många branscher kämpar just nu. Konkurserna fortsätter att ligga på den högsta nivån på över två decennier och lågkonjunkturen slår hårt och brett mot företag i nästan alla branscher. För detaljhandeln ligger ökningen på över 50 procent under 2023 vilket innebär otroliga utmaningar, säger Henrik Jacobsson, vd på Creditsafe.

I Gävleborgs län ökade antalet konkurser med 48 procent under perioden och i Västmanlands län med 24 procent.