Kyssen: Är det möjligt att ångra ett övertramp?

Luis Rubiales var kanske inte allmänt känd innan det spanska damlandslaget i fotboll plockade hem sin guldmedalj. Eller så visste många redan vem han var, men efter finalens avblåsning och den efterföljande kalabaliken, blev han ännu mer omtalad. Självklart för att han ledde landslaget till seger, men också eftersom han kysste en spansk damspelare på munnen utan samtycke.

I skrivande stund har 81 spanska spelare, både på herr- och damsidan, deklarerat att de vägrar spela i landslaget om han är kvar. FIFA har stängt av honom i 90 dagar. Många av hans kollegor har avgått i protest och han själv menar att övertrampet kanske inte var så allvarligt att han behöver avgå.

Nooshi Dadgostar (V) anser att det svenska damlandslaget nu borde vägra möta Spanien i den kommande landskampen, som planeras att äga rum inom kort, för att visa solidaritet och enighet mot Luis Rubiales och det han har gjort.

Tyvärr behövs externa påtryckningar. Organisationer som skyddar dessa män bör få sanktioner. Det behöver lyftas upp, och det behöver göras dåliga exempel av dessa män. Förhoppningsvis ger det effekter även på mindre lag och organisationer. Det är den bistra sanningen, inte minst eftersom Luis gör allt för att framstå som oskyldig, eller minimera brottets allvar i jämförelse med att ha vunnit ett guld.

Vad det innebär i det långa loppet vet jag inte. Saker kommer inte att upphöra i och med att Luis avgår. Det finns andra män som honom. Jag undrar hur världen hade reagerat om han, i ärliga tårar och med genuin ånger, hade bett om ursäkt för det som inträffade. Om han hade erkänt sitt övertramp och berättat att det var glädje och eufori som gjorde honom alltför impulsiv. Hade han ändå fått avgå? Är det möjligt att ångra ett sådant övertramp?

Ett erkännande och ett förlåt hade även gett effekter på de som i dagsläget står på Luis sida. Då kanske ingen hade kunnat se det här som något som får råka hända – eller som inte är särskilt allvarligt om han faktiskt erkänt sitt fel. Fast hade det gett samma sanktioner, samma konsekvenser om han hade gjort det?

Kan en fotbollstränare i eufori kyssa någon på munnen och sen ångra sig djupt och innerligt och få behålla sin roll?