Guiden Marit Norin tar besökarna med till en annan tid. Foto: Hannah Risander
Tack vare projektpengar har man kunnat digitalisera visningsstugorna på Rota Skans. Foto: Hannah Risander

Nya planerna: Det ska sjuda av liv här

Historieäventyret är utvecklingsidé som tar besökarna med till en annan tid. Och tack varje projektpengar har Elfdalens Hembygdsförening haft möjlighet att digitalisera och utveckla visningsstugorna på Rots Skans.

Som besökare vet du inte alls vem som kommer att guida tillbaka i tiden. Det kan vara skansfrun, en soldat eller en fäbodkulla. Under 45 minuter får man både se, lyssna och prova. Ett historieäventyr för hela familjen.

– Det är en utvecklingsidé som Elfdalens Hembygdsförening jobbar med. Vi sökte pengar hos Riksantikvarieämbetet för att kunna utveckla tre olika saker på Rots Skans. Dels hitta tekniska lösningar så att man kan öppna upp stugorna, även när vi inte har guidningar. Så nu kan man trycka på en knapp för att på både svenska och engelska kunna höra berättelsen som den om en laggarfamilj som bodde där och gjorde laggkärl, berättar Marit Norin som är styrelsemedlem i Elfdalens hembygdsförening och historieguide i Älvdalen.

Gammeldags lekar

Den andra idén är att man har tagit fram skyltar som beskriver gammeldags lekar och det finns också möjlighet för besökarna att prova på både hästskokastning, gå på styltor och bära vatten i ok. Dessutom har man skapat historiska guidningar för barnfamiljer.

– Vi har smygstartat i sommar för att känna oss för, jag och Johanna Petersson som är verksamhetsansvarig på Rots Skans. Vi har haft fyra söndagar med guidningar där vi välkomnar besökarna till en annan tid. Vi hoppas kunna utveckla konceptet ännu mer, bland annat ska man kunna boka guidningarna digitalt i framtiden, säger Marit.

Medlen som föreningen har fått har gått till att köpa in tjänster för att kunna utveckla det digitala och till rekvisita, och man har nu kunnat skapa ett större utbud av aktiviteter i Älvdalen.

– Det är jätteroligt att vara med och utveckla Rots Skans och att skapa ett bredare utbud av aktiviteter för barnfamiljer. Framöver hoppas vi kunna utveckla fler byggnader och erbjuda fler aktiviteter här. Det ska bli drag under galoscherna på Rots Skans. Vi vill att det ska sjuda av liv här, säger Marit.