Lång väg kvar till rättstrygghet

Den 1 juli firar samtyckeslagen fem år. Samtyckeslagen var en viktig lag för ett paradigmskifte i synen på vad en våldtäkt är och den slår fast någonting som egentligen är självklart: att sex ska vara frivilligt.

Vi har noterat att vissa röster menar att i princip allting är en våldtäkt idag. Röster som målar upp bilden av att oskyldiga män döms på löpande band och att den svenska rättssäkerheten är urvattnad. Kvinnors rättigheter har alltid varit radikalt för vissa och till dessa personer har vi ett meddelande: nej, så är inte fallet. Ändå sviker det svenska rättssystemet fortfarande våldtäktsoffer. Över 9 000 våldtäkter anmäls varje år och knappt 5 av 100 anmälda våldtäkter leder till en fällande dom. Det är försvinnande få fällande domar. Tusentals kvinnor och tjejer ljuger inte om att de har blivit våldtagna. Om något är det rättstryggheten – det vill säga samhällets ansvar att skydda människor från att bli utsatta för brott, att klara upp brott som begåtts och att döma skyldiga gärningsmän – som inte mår bra i Sverige. 

Fortfarande ser vi exempel med domar där män bedöms inte ha ett straffansvar: för att en annan brottsrubricering inte provas, för att nämndemän inte vet vad en snippa är, för att den åtalade hävdade att han sov. Listan kan göras längre. De allra flesta anmälda våldtäkterna når inte ens rättssalen, till exempel på grund av undermåligt polisarbete där utredningar drar ut på tiden eller då misstänka gärningsmän inte förhörs. 

Samtyckeslagen var och är viktig, men det är fortfarande en lång väg kvar till rättstrygghet för kvinnor och barn, som är de främst utsatta för sexualbrott. Det behövs satsningar på utbildning för samtliga som arbetar med och dömer sexualbrott, och på särskilda enheter som utreder brotten grundligt. När samtyckeslagen firar tio år hoppas vi i Centerkvinnorna att det ser annorlunda ut.