Kriget sätter stopp för niornas skolresa till Polen

Klockarbergsskolans avgångselever åker varje år utomlands. Kriget hindrar den traditionella resan till Polen – nu åker de istället till München, Tyskland.
– Det är spännande att åka på resa utan föräldrarna.

2017 gick den första resan till Krakow i Polen på initiativ från en av skolans lärare. I år är det första gången som niorna får åka till Tyskland istället för Polen.

– Kriget i Ukraina hindrar att vi åker till Polen i år, därför har vi valt Tyskland, säger Cecilia Lindberg, ledningsstöd och arbetslagsledare.

Fyra lärare och två föräldrar åker med. Kommunen går in och stöttar upp med ett ekonomiskt bidrag men eleverna får även jobba ihop pengar till resan.

– Vi har sålt toalett -och hushållspapper, berättar eleven Tilde Gustavsson.

Så har de tjänat pengar

Eleverna har även kommit på egna sätt att tjäna pengar på, som att anordna ett lotteri med priser från lokala butiker och hålla disko för mellanstadieelever.

– Det är första gången jag reser utomlands men det känns spännande, berättar Ida Carlsson.

– Det känns fint att ge eleverna chans att uppleva det de har läst om i skolan, säger Nina Vepsä som är en av lärarna som ska följa med.

Eleverna kommer att studera om andra världskriget fram till avresan i början på juni. Ett besök till Örnnästet är inbokat.

– Det är viktigt att eleverna vet om vad det är de åker till och historien som ligger bakom, säger Cecilia.

Eleverna Ida och Tilde uttrycker stor entusiasm och ser fram emot resan. Även om det är lite nervöst att åka utan föräldrarna.