I varenda led måste idrotten nu förändras – höj nivån avsevärt!

I Dalarna sägs att det säkraste vårtecknet är att Leksands IF ska kvala till SHL. Det är givetvis sagt som ett skämt, och framför allt är det inte längre sant. En variant på det kan istället vara att det säkraste vårtecknet är att laget åkt ur slutspelet då. Eller att de inte ens kommer till slutspelet. Ja ni vet. Det är i alla fall något återkommande. Gissningsvis låter det likadant på andra orter, med andra lag och inom andra sporter också. Det är en djup besvikelse när laget som man älskar inte levererar de resultaten som man hade hoppats på.

Att läsa kommentarsfälten för dessa idrottslag är en av de mest roande sakerna som jag kan syssla med. Det måste jag erkänna. Det kanske skulle kunna kallas för ett guilty pleasure som jag har när jag scrollar ner och tar del av den inneboende ilskan som dessa fans kastar ur sig i trådarna.

Jag har idogt letat efter den här där rena bitterheten också hos det motsatta könet. Det borde väl gå att uppbringa en kvinna som har samma djupa förakt mot att tränaren inte har blivit sparkad eller att domarna är dumma i huvudet. Mitt sökande slutar oftast i besvikelse. Det är fler personer som heter Bertil som klagar än det är kvinnor.

På någon nivå har detta blivit accepterat. Jag menar, jag sitter och skrattar åt delar av det, och det hårda sättet att kommunicera sin besvikelse över idrottsresultat är liksom en födelserätt som vi har tagit oss.

Jag tror dock att det är ett högt pris som vi betalar för att låta detta fortgå. Brynäs fick gå till farbror blå för att både spelare och deras familjer fick utstå hot efter en av deras förluster. Det är inget nytt i sportvärlden. Det har pågått länge.

Sporten behöver förändring här. Det räcker dock inte att stå upp emot de allra värsta övertrampen. Så enkelt är det inte. Det måste förändras i varje led. Vi måste höja nivån avsevärt för vad som är acceptabelt inom idrotten, både på planen och utanför. Vuxna människor skriker fortfarande domarjävel inom alla idrotter. Sociala medier är fyllda med kommentarer som passerat det mesta inom rim och reson, utan att för den sakens skull bryta mot lagar.

Det kan inte vara lagen som är den övre gränsen dock, utan man borde verkligen börja prata om att vara sportmannamässig igen. Även för de som bara tittar på.