Margot Isaksson från Älvdalen vill bidra med kunskap om systolen. Foto: Hannah Risander
Margot visar en av få bilder på systolar, i en bok. Foto: Hannah Risander
I den gamla boken "Barnavård" syns systolen på bild.

Missuppfattningen om den lilla stolen – Margot vill få fram sanningen

Sytstol är älvdalska för skötstol som nu för tiden har förväxlats med en barnstol, något som Margot Isaksson vill ändra på. Hon vill föra kunskapen vidare om den stol som så många mödrar skött sina små på fram till någon gång på 50-talet.

Vi har alla sett den, skötstolen. Det är en mindre variant av en vanlig köksstol, och den liksom andra stolar har följt trender. Från början var den mer rustik, i allmogestil, medan den sedan blev en nätt pinnstol.

– Många benämner den här stolen som en barnstol, som skulle vara en möbel man gjort till barnen. Men det stämmer inte. Jag kan inte tänka mig att man i gårdarna förr i tiden gjorde egna möbler till barnen, det handlade mer om funktion. Och jag har sett flera av mina syskon skötas i den här typen av stol, berättar Margot som på egen hand har forskat om skötstolen.

Blev mer praktisk

Att stolen är mindre handlar om att den på så vis blev mer praktisk. På en vanlig stol blir knäna framåtlutande, men i den mindre, så kallade skötstolen så hamnar knäna i ett rakt läge vilket gör det enklare att sköta barnen i den. Det handlar om allt från att amma, byta blöjor, tvätta eller mata barnet. Det handlade också om att barnet och modern hade kroppskontakt hela tiden. Margot visar bilder från förr i tiden ur en bok.

– Det finns väldigt få bilder, men jag har hittat några stycken. Här kan man se en variant av skötstolen. Jag minns när min kusin föddes 1945. Då cyklade hennes far från Blyberg upp till Älvdalen för att köpa en sytstol, och den finns kvar på gården än idag, men har fått nya användningsområden, berättar Margot.

Viktigt bevara kunskap

Margot som är 81 år gammal är mycket intresserad av historia, kultur och natur. Hon är utbildad dalaguide och guidar bland annat på Zornmuseéet. Hon tycker också att det är viktigt att saker inte glöms bort, och att kunskap bevaras.

– På många loppisar och auktioner så benämns stolen som en barnstol, alltså en möbel för barn. Men jag hoppas nu att kunskapen kring systolen förs vidare, vår historia är viktig, säger Margot.