Vaccinmottagningen vid Norslunds vårdcentral i Falun. Foto: Niklas Lindh

Snart gäller nya rekommendationer för covidvaccin

Den första mars börjar nya rekommendationer att gälla för vaccin mot covid-19. – Vissa personer och grupper behöver fler påfyllnadsdoser för att upprätthålla skyddet mot svår sjukdom, säger Inger von Rosen, tillförordnad smittskyddsläkare inom Region Dalarna.

De nya rekommendationerna gäller för åldersgrupperna mellan 65 och 79 år, mellan 50 och 64 år samt personer över 18 år som tillhör någon riskgrupp. För dessa gäller rekommendationen att en dos vaccin ska tas under perioden 1 mars 2023 till 29 februari 2024. Region Dalarna skriver på sin hemsida att denna dos helst ska tas före hösten och nästa vinter eftersom det är under den perioden som olika luftvägsinfektioner är vanligast förekommande.

För personer i åldersgruppen 18 till 49 år är det tre vaccindoser som tidigare som gäller, men det kommer också att finnas ytterligare en dos tillgänglig för de som vill.

– Till exempel kan det finnas personer som lever nära äldre eller personer i riskgrupp, som av den anledningen vill vaccinera sig, säger Inger von Rosen.

För personer över 80 år samt personer på särskilt boende är det två doser som gäller under perioden. 80 plussarna får kallelse hem med posten och personer på särskilda boenden vaccineras på plats.