Lisa Fröbel, Marc Meijer, Eva-Marie Sahlin och Bertil Pettersson är glada över nytt samarbete. Foto: PeO Karlström
Svärdsjö Intresseförening blev Årets lokala utvecklingsgrupp 2022. Lisa Fröbel, Peter Johansson och Marc Meijer. Foto: PeO Karlström

Dalabygden och ”Hela Sverige ska leva” i samarbete för landsbygden

Dalabygden och organisationen Hela Sverige ska leva Dalarna inleder ett samarbete.

– Att bevaka landsbygden och dess intressen har varit en hjärtefråga för Dalabygden i närmare 80 år, säger Bertil Pettersson, vd för Sveagruppen Media där Dalabygden ingår.

Samarbetspartnern Hela Sverige ska leva är en av få organisationer i landet som tar ett helhetsgrepp kring landsbygdsfrågorna.

– För någon månad sedan fick vi en kontakt med Dalabygden. Vi behövde med all önskad tydlighet förbättra publiciteten kring landsbygdsfrågor, den ideella kraften och den kärlek till sin bygd som många visar upp, säger Lisa Fröbel, ordförande för Hela Sverige ska leva Dalarna.

– Samarbetet ger både Dalabygden och oss möjlighet att ytterligare spegla landsbygdens problem och möjligheter.

Oberoende

Bertil Pettersson poängterar att Dalabygden är en oberoende nyhetstidning där tidningens reportrar fortsatt kommer att granska och publicera landsbygdens frågor.

Lisa Fröbel:

– Vi är en medlemsförening för lokala utvecklingsgrupper i hela Dalarna. Under en längre tid har vi sökt en möjlighet att synliggöra vårt varumärke och allt arbete som sker för landsbygden. Viktigt att poängtera att organisationen är partipolitisk obunden.

En folkrörelse

Hela Sverige ska leva bildades 1989, i slutet av den stora kampanjen med samma namn. I Dalarna finns det cirka 300 föreningar i organisationens nätverk.

– I grunden är Hela Sverige ska leva en folkrörelse för det vi brukar kalla byarörelsen. Människor, föreningar och företag som arbetar för bygdens bästa.

Redaktionella ledningen för Dalabygden och styrelsen för Hela Sverige ska leva kommer kontinuerligt att ha dialog kring lokala projekt som läsarna kan ha intresse av.

– Vi är oerhört glada över detta samarbete. Landsbygdens frågor är våra frågor. Den ideella kraften har en avgörande roll i vårt samhälle. Sverige skulle inte överleva många timmar utan den, avslutar Bertil.