Antingen är de bra på att folkbilda eller inte

Föreningen Vetenskap och Folkbildning delar årligen ut priset till årets folkbildare och årets förvillare. Det sistnämnda handlar om misinformation, och bland tidigare segrare kan vi hitta allt från LCHF-förespråkare till tv-program och radioshower. Bland de som vunnit folkbildare finns bland annat näringsfysiologen Jacob Guidol och Emma Frans. Det är spännande pris som delas ut.

Årets folkbildare blev Sabaton, i skrivandets stund har dom fortfarande kvar priset, men eftersom det tillkom nya uppgifter så kanske dom blir av med det. De har uttalat sig på ett sätt som inte står i linje med det som gäller just nu gällande Ukraina och Ryssland. Någon i bandet hävdade 2016 att inte Krimhalvön och dess invånare egentligen var särskilt ockuperade. Poängen är inte att diskutera huruvida det var rätt sak att säga eller inte, så den dörren öppnar jag inte.

Men det finns två fascinerande saker med detta. Dels att en förening som står för Vetenskap och folkbildning inte kan samla ihop tillgänglig information innan den delar ut ett pris. Den här intervjun som nu gör att man funderar om priset ska delas ut eller inte är ju inte ny, utan har funnits sen tidigare, informationen fanns alltså att tillgå.

Det andra är givetvis frågeställningen om den här typen av pris ska delas ut till den som är mest lämpad utifrån prisets kontext eller utifrån det politiska läget. För visst har världen förändrats en hel del i det avseendet? Jag tänker att om man nu satt sig ner och konstaterat att Sabaton är ett band som sprider mycket saklig historisk kunskap och därmed nominerat och utsett bandet till årets folkbildare, så ändras ju inte det även om man kommer på i efterhand att dessa personer är dumma i huvudet.

Internet gör ju också att allting som människor någonsin har sagt sparas och det är nästan omöjligt att personer, i alla fall om man tittar tillbaka fem-tio år, alltid har sagt kloka eller bra saker.

Den här cancelkulturen, där allting som alla någonsin har sagt och gjort ska tas hänsyn till för alltid är löjeväckande och oroande. Antingen är Sabaton bra på att folkbilda eller inte. Det betyder inte att allt annat de gör är perfekt.