Kjell Nyström har timrat sedan 80-talet och har gjort många slogbodar till fjällvärlden. Foto: Hannah Risander
Kjell hittar gärna egna lösningar och gör sällan något efter ritningar. Foto: Hannah Risander
Timmerhuset är Kjells släktgård med anor från 1876.

Kjell Nyström: “Jag vill ha något för mig”

Det är en gnistrande kall vinterdag i byn Loka. Den kringbyggda släktgården med anor från 1800-talet och i det röda timmerhuset bor Kjell och Ann-Marie Nyström. Kjell hittar man oftast ute i snickeriet. En timmerkurs på 1980-talet blev starten på företaget han driver än idag.

Duktiga timmermän växer inte på träd, men Älvdalen verkar vara ett undantag. I byn finns flera företag som levererar timmerhus, möbler och de så populära slogbodarna. En av dem är Kjell Nyström från Loka, under sommaren hade han många uppdrag till fjällvärlden och levererade både slogbodar, bord och bänkar.

Eget och anställning

– Det är jätteroligt med sådan byggboom uppe Idre-området och att så många vill sätta upp slogbodar. Jag hade fullt upp med att leverera till fjällvärlden under sommaren, säger pensionären Kjell.

Det var under en timmerkurs på 1980-talet som gjorde att han kom in på banan, som 29-åring startade han egen snickerifirma men har samtidigt haft anställningar genom åren, både på sågverk och som fastighetsskötare på Älvdalens kommun fram till han gick i pension 2015. Men att gå i pension är ingen vila för Kjell.

Såg och virkestork

– Jag är inte typen som sitter hemma och matar fåglar, jag vill ha något för mig. Från början snickrade jag mycket möbler, på 1980- och 1990-talen var det väldigt populärt med furumöbler men det är ingen efterfrågan på det idag. Nu vill folk ha slogbodar och utomhusmöbler, många vill ha okantade bord och jag gör mycket på kundernas önskemål, berättar Kjell där han sitter vid ett av sina nyproducerade bord i snickeriet.

Snickeriet byggde Kjell 1985, men på gården finns även en såg och virkestork där Kjell sågar och förädlar timret själv. Med hjälp av lyftar och traktor lyfter han fram stockarna.

”Måste hålla i”

– Utan lyftar och traktor hade jag aldrig orkat de tunga stockarna. Men jag jobbar utomhus till oktober ungefär och är inne i snickeriet på vintern, i de här tiderna är det inte försvarbart att köra en virkestork på ström och det är lång torktid på timmer. Under vintern renoverar jag gamla fönsterbågar, det tycker jag är roligt. Jag hjälper också till att hyvla upp paneler när folk renoverar och det saknas något, jag brukar lösa det mesta.

Att timra är en konst och enligt Kjell något man måste hålla i, annars tappar man det fort.

– Det är inte som när man lärde sig cykla, att det sitter i. Om jag skulle hålla uppe ett år så skulle jag nog tappa det så det gäller att hålla i det. Tjusningen är att få hålla på själv och försöka skapa. Jag tittar inte på bilder eller på vad andra gör, jag provar mig fram och tycker att det är roligt och när jag själv får hitta på, säger Kjell.

Bygger upp flera gånger

Just nu är Kjell fullbokad fram till sommaren, fem slogbodar ska timras och många privata kunder timrar upp sina slogbodar själva.

– Man timrar först upp slogboden, för att sedan märka och plocka ner den igen på plats. Men privatpersoner timrar ofta upp dem själva, när de är klara och märkta. Vissa köper till inredning, en del vill ha fasta bänkar andra inte, det kunden själv som bestämmer.

Många av kunderna finns i fjällvärlden, bland annat runt Idre där det nu byggs mycket fritidshus. Men Kjell har levererat timmerhantverk över hela Sverige och har inga planer på att varva ner.