Nu får det vara slut på väntan – börja agera

Det har varit hårt att vara beroende av el ett tag nu i Sverige. Med elpriser som fullständigt slagit i höjden så har folk både blivit chockade och apatiska av sina elräkningar. Det har varit ett allvarligt problem för många. Valet handlade ju mycket om just detta för de flesta partier och elstödet är något som många väntat på sen vi lämnade våra lappar i valurnorna. Men det skulle bli en besvikelse. Det blir försenat. Vi får vänta.

Veckan före jul var det senaste beskedet att i februari ska dessa slantar börja att betalas ut. På hur många sätt kan man säga “vi lovade för mycket” utan att säga att man lovade för mycket? Svaren är nog lika många som det finns politiker.

Hur länge orkar den vanliga människan vänta? För det är ju inte bara på elstödet vi behöver vänta. Vi behöver vänta på att få vård, vi behöver vänta på beslut från försäkringskassan och från Skatteverket. Vi behöver vänta på pass. Men det är inte bara vi gamla och trötta som behöver vänta. Det behöver barnen också. Behöver ditt barn en utredning? Du får vänta. Tandvård? Du får vänta. Det är ett evigt väntande för vanliga människor.

Det här är alltså skattefinansierad verksamhet. Det är väl det som blir lite skrattretande. Det är våra skattepengar som gör att den här verksamheten finns och fungerar.

Sveriges regering består av 23 statsråd och en statsminister, totalt handlar det om 40 miljoner per år i löner till den här gruppen människor. Det är dessa personer som vi har utsett för att styra vårt land. Jag tycker inte att det är särskilt fel att man tjänar mycket pengar om man har fått ett sådant flott uppdrag. Det kräver nog garanterat sin man eller kvinna att sitta på allt det där ansvaret, och jag respekterar det.

Däremot tycker jag att det där ansvaret ska kännas ordentligt. Det kommer det aldrig att göra om folket bara tålmodigt väntar och tackar för något dom själva har betalat.

Så låt 2023 bli året när vi säger ifrån. Fyll varenda myndighetsinkorg med klagomål, var besvärlig. Är det så att man underdimensionerat verksamheter så behöver politikerna också förstå det, och då kan vi inte bara sitta tysta och vänta.