Hur en kaffe kan göra stor skillnad

Snart är det dags igen. Visst går det fort? Det har nog de flesta redan sagt. Men julen är så varmt välkommen. Året börjar lida mot sitt slut. Familjer samlas och avslutar året på ett fint sätt tillsammans. Men, det är viktigt att komma ihåg att det inte är verkligheten för alla. Jag vill skicka mitt varmaste TACK. Till dig som bryr dig om andra. Frågar hur andra mår. Lyssnar. Till dig som skänker kläder, saker eller pengar. Till dig som lägger tid på att arbeta ideellt. Och till dig som tar initiativ för att göra det lite bättre för andra. Tack för din solidaritet och välvilja. Tack för att du gör världen lite bättre.

Jag tror att vi alla kan göra något. Litet som stort. Oavsett så är det viktigt och betydelsefullt. Jag känner hur bröstet blir alldeles varmt när jag läser alla inlägg av personer som vill göra något för andra familjer nu under jul. Jag blir så stolt på något sätt. Glad, över att det finns så fina själar där ute. Julen handlar väl ändå om att ge? Och det behöver inte ens kosta en enda krona. Dessutom är det enkelt! Vi kan börja med att le mot de vi möter. Vi kan tänka på hur vi uttrycker oss, och välja snälla ord när vi pratar med andra. Vi kan uppmuntra- och vi kan visa att vi ser och hör en annan människa. Enkla gärningar, som kan betyda så mycket för någon annan, liksom för dig själv.

Om du börjar så kommer det förhoppningsvis få fler med på tåget som ger tillbaka, och ger till flera andra. Jag läste faktiskt nyligen om en studie som genomförts, som kan styrka den här tanken. Det började i ett drive-thrufönster hos ett välkänt företag, med att en kund fick reda på att bilen framför den, hade betalat för en kaffe för personen i fråga. Det här skapade en ”pay it forward-kedja” där 378 bilar i rad betalade en kaffe till bilen bakom. Trehundrasjuttioåtta. Det var ett långt ord. Jag tänker också på citatet skrivet av Lilly Hammond 1619 ” Du betalar inte tillbaka kärleken; du betalar framåt”.

Var med och sätt kulturer. Där vi är schyssta mot varandra. Där vi respekterar varandra. Där vi tillåter varandra att vara precis som vi är. Där vi gör goda gärningar. Om du börjar, så är jag övertygad om att fler kommer haka på. Jag tror att det här bli ännu mer viktigt under juletider, liksom andra högtider. Det blir extra påtagligt. Julen är fin och mysig, men kanske inte för alla. Du vet aldrig hur den du möter mår eller hur den har det när den kommer hem. Men tänk vad den lilla kärleken du kan visa för någon annan, kan göra mycket. Vem vet, du kanske kan göra någon annans jul lite bättre.

Mitt i allt elände som händer ute i världen, så finns det ljusglimtar som sipprar igenom. Det lilla ljuset ger viktig energi för att orka. Och med det menar jag alla människor där ute som väljer kärlek framför hat. Som ställer upp för andra. Som vill andra väl. Som sprider kärlek. Du kanske skapar en kedjereaktion, som vem vet hur långt den kan sträcka sig.