Underskatta inte kraften i en bra låt

Jag tror att vi alla varit med om situationer som kräver att vi taggar till och ger motivationen ett lyft. Låt säga en grå måndagsmorgon efter en intensiv helg. Kanske innehåller dagen ett möte som kändes spännande när du planerade in det men som du idag helst skulle ställa in. Jag har känt så ett flertal gånger.

Varit nervös inför en ny uppgift eller saknat motivation inför ett krävande jobb. I dessa situationer ska man inte underskatta kraften i en riktigt bra låt. Det är ett gammalt trick som jag sett användas av idrottare och föreläsare. För att komma i rätt sinnesstämning, få upp humöret och tagga till kan en svängig låt göra jobbet.

Jag har en spellista på Spotify som heter “Peppa”. Den skulle lika gärna kunna heta “Tagga till” eller varför inte “You got it”. På spellistan är det främst kvinnliga artister som enligt mig har det där lilla extra. Dessa kvinnor utstrålar styrka och självförtroende som jag suger åt mig av som en svamp när jag behöver det. Taylor Swift, Pink och rockbandet Paramore är några av rösterna som får mig i rätt sinnesstämning.

När jag sitter i bilen på väg till en arbetsuppgift som jag känner mig extra nervös inför kan en eller några låtar från spellistan omvandla nervositeten till styrka. För mig handlar det mycket om att ge självförtroendet ett lyft. Låtarna är en påminnelse om att varje kliv utanför bekvämlighetszonen är ett kliv i rätt riktning. På andra sidan den pirrande magen och orostankarna gömmer sig en starkare version av mig själv. Att ta klivet till en riktigt peppande låt gör steget lite enklare att ta.

Det är inte bara jag som samlar styrka från tonerna av mina favoritlåtar. När jag läste Petra Malms bok Kodnamn Pam förstod jag att även hon har använt sig av detta. I sin bok berättar hon om sin tid som första kvinnliga elitsoldat i det militära specialförbandet SOG.

Petras berättelse lämnar nog ingen oberörd, den innehåller oräkneliga stunder av mod, tillit och målmedvetenhet. Det är en inspirerande bok på många sätt men en liten detalj fastnade hos mig. Under hennes träning var det låten Don´t stop believin´ med Journey som fick henne att hitta tillbaka till motivationen och målmedvetenheten när hon behövde det.

Kraften i en låt, en spellista eller en riktigt bra cd ska inte underskattas. När du känner att modet sviker kanske en låt kan vara precis det som får dig att hitta tillbaka till motivationen och omvandla nervositeten till styrka. Varför inte samla ett gäng låtar under en spellista eller plocka fram en cd som lyfter humöret. Vilken skulle vara din pepp-låt?