Hitta de små myrstegen mot en bättre livsstil

November. Nu är det många som får det jobbigt med tillvaron, även om snön bidragit med lumen kan det vara riktigt tungt.

Variationer i tillvaron är en naturlig del av livet. När vi är barn faller vi totalt offer för sådana variationer och vi kanske är tröttare, på lite sämre humör de perioder när dom infaller. Det är pappa och mamma som masar upp oss ur sängen, så vi behöver inte lösa det problemet själva. När vi blir tillräckligt gamla för att sköta den här motivationen själva så kommer en kritisk del av livet, tonåren, nu ska vi plötsligt med endast viss hjälp av föräldrarna ändå lyckas göra det som är rätt. Den som är ung vuxen ska troligtvis klara det på egen hand.

Några av oss kommer ut på andra sidan av dom här lite mörkare, lite kämpigare, lite tuffare perioderna med hedern i behåll och sjukfrånvaron minimal. Sen kan vi i den nya cykeln av positiva känslor återhämta oss och fungera någorlunda normalt igen. Men det gör inte alla.

Den som mår sämre får större svårigheter att hålla sina rutiner och strukturer i livet, och det leder till att personen mår ännu sämre. Det är i regel ett väldigt Moment 22 – eftersom det brukar vara väldigt svårt att bryta dessa mönster i stunder av psykisk ohälsa.

FHM (Folkhälsomyndigheten) vet, och vi vet också att dricker du mycket energidryck kan du få svårt att sova. Den som sover hela dagarna kan få svårare med dygnsrytm. Den som äter fabriksframställd skitmat kan få det svårare med återhämtning.

Motion, träning, sociala aktiviteter och att befinna sig i solljus kan också påverka hur vårt psyke både reagerar och reparerar sig själv. Det betyder inte att alla dina psykiska besvär beror på sättet du lever på. Men det betyder att de påverkas av det.

Skuld är grått och mörkt och trist, men ansvar är färgglatt om det tas i lagom stora doser. Den som pekar runt sig på anledningar till att livet går tungt kanske har rätt, men det är sällan lösningen. Istället brukar den som hittar dessa små myrsteg mot en bättre livsstil vara dom som tar sig ur mörkret snabbare och effektivare.

Det spelar ingen roll om det är en dokumenterad diagnos eller om du bara på kammaren själv känner att livet är tungt – allt påverkas av vår livsstil. Hjälp den på traven, antingen på egen hand eller med hjälp av någon annan.