Ann Skogberg framför sitt mästerverk - "Tomtelandskapet i Trönö". Foto: PeO Karlström
Detaljrikt, fantasifullt och minnesrikt bland tomtar hos Ann. Foto: PeO Karlström
En tomte med mer än 100 år på nacken. Foto: PeO Karlström

En jultradition i det tysta i närmare 80 år

En månad kvar till julafton. Årets mest traditionsbundna helg. En helg där det liksom ska vara som det alltid varit.

För Ann Skogberg i Trönö har julen redan tagit fart. Här är traditionens makt kring jul oerhört stark. År efter år har Ann skapat ett tomtelandskap som väcker massor av minnen. Kärleken till julen handlar mycket om tomtar, tomtar och åter tomtar där varje tomte har sin historia.

– Det finns tomtar som min mormor, farmor, mor, syskon och jag själv haft som ung, säger Ann och pekar med stolthet ut några rariteter i detta fascinerande tomtelandskap.

– Dessutom har jag gjort många av tomtarna själv, men jag har ett krav. Tomten skall hålla på med en aktivitet.

I 78 år har Ann sysslat med tomtar och med samma glädje och entusiasm byggt upp olika landskap.

– Jag började som pytteliten. Mamma Evy och jag och sedermera även syster Eva gjorde ett tomtebord i deras sängkammare. Från början var det ett nattduksbord, men det blev snabbt två. Större än så blev det aldrig i mitt föräldrahem, påpekar Ann.

Intresset som mamma Evy väckte har Ann verkligen förädlat. Ett nattduksbord har fördubblats flera gånger under årens lopp. Idag tar tomtelandskapet mer än ett halvt rum i besiktning i villan i Trönö.

Det går inte att ta miste på hennes stolthet när hon blickar utöver sitt mästerverk – ”Trönös tomtelandskap”. Ett landskap som speglar hela den spännande och mytomspunna resan från barnens önskelista till dess önskepaketet delas ut.

Önskelista

Tomtar, slädar, tomteverkstad där det görs leksaksbilar på löpande band, smedja, renar, julgransförsäljare, eldar och alla tomtarna är sysselsatta på något sätt. Några åker i en backe, andra grillar korv, dricker glögg eller går på kafé. Ett Märklintåg står för transporter till tomteverkstaden och i staden är ett tivoli som lockar massor av tomtar och över alltihop svävar en luftballong.

Julklappar är inte billigt vilket tomtefar också insett. I en gruva bryts det både guld och diamanter, vilket räddar tomtefars ekonomi och framför allt barnens önskningar.

Allt detta har Ann byggt upp i olika etage från fönsterbrädan och utåt. Ett fantasivinterlandskap i Dalarna fyllt med tomtar, händelser och minnen som hör julen till. Hela november har Ann plockat och pysslat med tomtar.

Varje centimeter i tomtelandskapet har sin egen lilla historia och varje tomte sin roll.

– Alla tomtar skall vara i arbete för att tomtelandskapet skall kännas levande, påpekar Ann.

Fritt spelrum

Så genomtänkt och så oerhört detaljrikt. Blicken söker sig hela tiden till något nytt. Ann har verkligen gett fantasin och kreativiteten fritt spelrum.

– Det är så roligt och avkopplande. Det skulle inte bli en riktig jul om jag inte fick göra detta. Det väcker så många fina minnen. Från mamma, syster och inte minst våra barn. Vi har köpt en och annan tomte under årens lopp, poängterar Ann.

Ett tomtelandskap, som kan tyckas, vara värd en större uppmärksamhet än i ett rum på Trönö.

– Kanske det, men inget jag funderat över. Våra grannar, vänner och familj och framför allt jag själv får njuta av det. Förhoppning är väl att något av barnbarnen skall föra traditionen vidare framöver.

Nu kan Ann luta sig tillbaka och njuta i lugn och ro. Julens viktigaste och det mest traditionella i familjen Skogbergs villa är på plats. Fylld av minnen och fri för egna fantasifulla tolkningar.