Backolars Johan Hermansson har släppt sin sjätte roman. Foto: Åsa Larsson
Boken handlar om 30-åriga liv vars liv förändras i en handvändning. Foto: Privat

Johans sjätte roman är släppt

I veckan släpptes Backolars Johan Hermanssons sjätte roman som heter Välkommen hem. – Det har verkligen varit roligt att skriva den, säger författaren.

Handlingen utspelar sig kring huvudpersonen Liv, en kvinna i 30-årsåldern som lämnat sin hembygd på landet i unga år för att leva storstadsliv i Stockholm. Nu är hon tvingad tillbaka, av omständigheter som hon inte rår över, och flyttar in i sitt ärvda torp utan el och varmvatten i den lilla byn Eldforsen.

– Jag har alltid gillat namnet Eldforsen och använt det för den fiktiva plats som Liv nu bor på. Här finns en kyrka, butik och en skola så det är lite större än det riktiga Eldforsen utanför Vansbro, säger Johan.

– Med den här romanen ville jag testa vilka känslor jag kan väva in i en feelgoodroman. Funkar verkligen ilska, sorg och sådana mer dramatiska känslor här, funderar Johan.

– Liv känner skuld och ånger över saker som hon får veta om sin farmor som ägt torpet till exempel, och försöker försonas med sig själv.

– Det handlar också om att förändras som människor, att inget är sig likt när Liv kommer tillbaka till sin uppväxtplats för att hon själv förändrats.

Boken släpps i både pappersformat och som ljudbok på Lava förlag. Något fysiskt boksläpp blir det däremot inte den här gången. Johan har fullt upp med ytterligare fyra böcker som ska släppas under första halvåret 2023. Bland annat den historiska triologi som planeras släppas i mars nästa år.

– Jag har fyra kapitel kvar att skriva på den, säger han.

Dessutom håller Johan på att ta körkort och ska in och jobba igen på Dalarnas Tidningars ledarsidor med start i december.

– Det är så kul att skriva, därför tror jag att jag är så produktiv. Jag är envis och styrs av en stark vilja – jag vill verkligen det här, säger Johan.

Johan har tidigare släppt en feelgoodroman, det var hans första bok som kom för sex år sedan.

– Det var en ganska banal historia egentligen, jag skriver mycket bättre nu, säger han.