Key Hagström blev 71 år. Foto: Tobbe Nilsson

En legend har gått ur tiden

Det blev landssorg i Älvdalen när legenden Key Hagström förra veckan tragiskt avled 71 år gammal. En man som lämnar släkt och vänner med många fina minnen.

Han levde ensam, Key Hagström – men var sällan ensam. Han hade alltid folk runt sig, både hans familj genom brodern Christer Hagström, även kallad ”Båt” och brorsbarn, men också vänner i alla åldrar. Alla älskade Key.

Key växte upp i byn Näset utanför Älvdalen, och det var också där han fick sina sista år. Men under några år valde han att flytta till Totnäs, till en enslig stuga nära Älvdalens skjutfält vid Rotälven. Där bodde han tillsammans med katten Elmore, utan elektricitet och vatten – eller vanligtvis finns inte det på platser som Totnäs, men med en uppfinnare som Key så fanns de flesta bekvämligheter i stugan. Sådant han uppfann som inte hade något namn kallade han för ”dinx”.

Och för Key fanns det alltid något att uppfinna och laga, till och med nya saker påstod han ha fabriksfel och konstruerade om det till det bättre. När han körde väghyvel för Försvarsmakten i Trängslet så nådde han inte ner till pedalen, han konstruerade då ett pedalställ.

Key började sin yrkesbana i skogen och jobbade senare för Gustavssons Åkeri och på vägavdelningen hos Försvarsmakten, tidigare Art SS i Trängslet. Han jobbade även i Tyskland under en period. Även efter pensioneringen fortsatte han att jobba, och ingen har nog åkt så många mil på skogsbilvägarna som Key Hagström.

Motorintresset var stort, hemma i ladan stod bland annat en Hot Rod, en skoter och en fyrhjuling, och de flesta minns nog honom svepa fram på vägarna på sin coola motorcykel, en HD. Ett annat stort intresse var jakten, han jagade under många år i Rälldalens jaktlag och senare också i Näsets jaktlag. En stor fascination var indianer, ett ämne han kunde allt om och som också tog honom till Amerika.

Han är ihågkommen som ödmjuk, snäll och hjälpsam, och en människa som var kompis med alla. Över 700 reaktioner och nästan 400 kommentarer på Facebook efter beskedet säger en del om Keys popularitet. Key blir för evigt saknad.