Respekt för de som följer lagstiftningen

Det är väldigt få saker som upprör människor så mycket som EPA-traktorer (A-traktorer). Det är så upprörande att självaste Göran Greider gett sig ut med högaffeln och kallat fordonen för livsfarliga leksaker.

När klockan passerat fem och jag tagit mig halvvägs hem från förvärvet och passerar Grycksbo, då är det inte alls roligt att vid heldragen linje så visar det sig vara en A-traktor en bit fram efter sträckan som blir en total flaskhals för trafikflödet. Det är frustrerande helt klart.

2020 hade cirka 30 000 A-traktorer registrerats i Sverige, och 2022 i oktober är siffran mer än 51 000 enligt SVT. De ökande siffrorna förklaras av att det den 15 juli 2020 blev lättare att bygga om automatbilar till A-traktorer. Det har alltså blivit en rejäl boom. Dalarnas län har 123 A-traktorer per 10 00 invånare. Malung-Sälen toppar med 185 per 10 000 invånare och Leksand i botten med 71.

Unga människor sätter livet till varje år i olyckor med A-traktorer. Vid mer en ett tillfälle har dessa olyckor skett i hastigheter som inte alls går i linje med rådande lagstiftning. Det blir precis lika allvarliga konsekvenser som om tonåringen tagit bilen från sina föräldrar.

Det är lockande att släppa på spärren för dom unga, det tror jag dom flesta förstår. Det finns också tyvärr vuxna människor som tillåter detta, och låter de unga trimma sina maskiner.

Det är oacceptabelt. Det budskapet hoppas jag vi kan hålla ihop och se till att alla människor får till sig. En A-traktor ska gå max 30 kilometer i timmen och det beror på att de unga individerna som kör dessa inte har en helt utvecklad hjärna ännu. Det är inget förakt, det är fakta.

Det är dock mestadels de lagliga A-traktorerna som skapar diskussioner på både digitala och analoga forum. Det klagas naturligtvis på att de stannar upp trafiken, och inte sällan får dessa förare både glåpord och kommentarer efter sig från en av de fem miljoner personbilar som åker på våra vägar.

Men varje gång du ser en A-traktor som i snigelfart rör sig i trafiken så ser du en laglydig medborgare som gör rätt. Bakom ratten finns en ung människa som i framtiden ska ta över det här samhället. Din frustration över lagstiftning ska inte den unge föraren bära. Föraren ska ha respekt för att hen följer den lagstiftning som finns. Inget annat.