Säg mera ja i livet!

Har du sett filmen “Yes Man”? En aningen knasig komedi, men som har ett bra budskap. Det handlar om en man som fastnat i livet. Han är kvar i gamla rutiner och har för vana att säga nej till mycket. Så en dag bestämmer han sig för att gå på en självhjälparkurs, där han ingår en överenskommelse där han måste säga ja till ALLT. Nu ska jag självklart inte spoila hela filmen, med det ena leder till det andra och han mår med tiden bättre med den nya inställningen till livet.

Tänk om vi själva kan applicera denna metod i vår vardag. Jag tänker att det finns mycket som gör att en inte vågar hoppa på vissa tåg, vissa förfrågningar. Säga ja till att träffa din kompis nya vänner som du inte känner. Säga ja till den där uppdraget, det där jobbet och så vidare. Handlar det om rädsla, eller bekvämlighet? Kanske båda. Men tänk om vi bara skulle säga ja och strunta i allt runtomkring.

Det är ju oftast ens tankar och inre röst som sätter stopp för mycket. Ja, den där rösten kanske vill skydda oss. Men ibland måste vi nog tänka en gång till för att avgöra om det verkligen handlar om att skydda oss själva eller om det handlar om att det är något som är nytt och läskigt. Men som egentligen inte är farligt för oss.

Vad skulle då hända om vi skulle applicera ”ja-metoden” i vår vardag och i vårt liv? Jag är övertygad om att det skulle berika våra liv. Tänk hur många fantastiska människor som finns där ute, som du ännu inte har träffat eller lärt känna. Att våga säga ja kan leda in dig på spår som du från början kanske aldrig trott du skulle hamna på. Jag har träffat många som genom ett bananskal halkat in på ett visst yrke, som de aldrig själva skulle betämt sig för att testa. Men de vågade säga ja.

Det är så mycket vi inte vet om våra framtida dagar. Det är rätt så omöjligt att redan nu bestämma hur allt i vår framtid ska se ut. Och helt ärligt hade väl det varit rätt tråkigt? Det handlar väl också mycket om att upptäcka livet? Då är en förutsättning att du säger ja! Många gånger har jag känt att det hade varit så mycket skönare att bara vara hemma. Ligga i soffan och vila efter dagen. Men alltid när jag pallrat mig iväg på något jag sagt ja till – så kommer jag hem med ny energi, ny inspiration och nya bekanta.

I skrivande stund är jag på väg till en kompis i Schweiz. Jag tackade ja till jobbförfrågan för några år sedan. Och hon hade sagt ja när möjligheten uppstod för henne att bo i Sverige i ett år. Hon tackade sedan också ja till en jobbförfrågan. Samma jobb som jag. Så där stod vi. Och vi hade aldrig träffats om vi inte vågat säga ja från första början. Det ena leder till det andra så att säga.

Den här metoden går att använda sig av både i privatlivet och i karriären. Vi kan ju inte veta om vi inte provat. Nyfikenheten måste vara större än rädslan i det här fallet. Tänk vad mycket vi kan gå miste om, om vi inte vågar prova. Mer ”ja” i livet!