Folk måste få klä sig precis som de vill

Vet du vem Mahsa Amini är? Det är viktigt skulle jag vilja säga. En 22-årig kvinna som blev gripen av sedlighetsroteln i Iran och dog under sin tid i häktet. Den officiella förklaringen är att hon dog av en hjärtattack, men med tanke på de protester och demonstrationer som pågått i Iran där mer än 50 personer har dött, så är det troligtvis inte sant. Hon blev mest troligt ihjälslagen.

Brottet? Hon bar sin (obligatoriska) slöja på fel sätt.

Nu bränner kvinnor i Iran sina slöjor och visar sitt hår i protest mot det som har hänt, och den här händelsen har blivit känd över hela världen. Regimen stänger ner internet i flera dagar för att kontrollera informationen som delas.

Så fruktansvärt ledsamt att det här pågår år 2022 på den här jorden. Det känns väldigt hopplöst att ens närma sig de här bottenlöst sorgliga händelserna, men inte bara för att det är så jävla ledsamt att det sker.

För ganska snabbt förflyttar sig diskussionen till själva slöjan. Det är flera som skulle vilja förbjuda den i Sverige likt man gjorde i Frankrike. Redan 2004 antog Frankrike en lag om slöjförbud i skolan och sex år senare antog den franska senaten slöjförbudet som gäller på allmän plats. Heltäckande slöja är alltså förbjudet i kollektivtrafiken, på gatan och på marknader.

Självfallet är det många som motsätter sig ett förbud också, och jag tycker personligen det starkaste argumentet faktiskt är att folk får klä sig precis som de vill. Jag är inte särskilt brydd huruvida det står i en bok eller inte – men valfriheten hos människor känns oerhört viktigt för mig. Sedan kanske vi ska komma ihåg att bara för 100 år sen så var slöjan rätt vanlig här i Sverige också. Den försvann inte på grund av förbud.

Jag kan förstå argumentet att slöjan blir en symbol för dåliga saker, men samtidigt är det ju faktiskt också bara en huvudbonad som stråhatt, kepa eller hjälm också är. Skulle det vara så att du har många skoteråkare som kör sönder din åker, så kan du inte beskylla alla människor som har hjälm på sig för det.

Det kanske är så att de inte ens kört skoter i år, eller att de aldrig skulle kunna köra över en åker. Eller så kör de moped. Det har du ingen aning om, för det är bara en jävla huvudbonad.