Jonas Blom Bokne kommer hem till Vansbro med sin föreställning Bättre än Superman. Foto: Privat
Föreställningen är en monolog som delvis är självbiografisk. Foto: Privat

Jonas gestaltar Helmer hemma

– Det ska bli jätteroligt, och jag är jättenervös, säger Jonas Blom Bokne som nu kommer "hem" till Vansbro med sin föreställning, monologen Bättre än Superman.

Föreställningen handlar om världens fegaste människa, rollfiguren Helmer Östersson från Orsa och hans livsresa från barndomen upp i vuxenlivet. Helmer har extremt dåligt självförtroende och en massa drömmar om att våga vara stor och stark och träffa kärleken.

– Föreställningen är delvis självbiografisk och handlar mycket om att våga tro på sig själv, berättar Jonas.

Hans egen livsresa startade i just Vansbro där han också kom in på skådespelarbanan. Pappa Folke Blom var lokalrevyartist och det vara han som ”lurade in” Jonas som han själv uttrycker det. Folke avled tyvärr i covid 2021. Jonas och Folke spelade tillsammans i Villervallarevyn, Järnarevyn och Ingmarspelen när han bodde i Vansbro. Numera huserar han i Bergsjön i Göteborg, pluggar till internationell kulturprojektledare och skådespelar som frilans.

– Jag har jobbat en del på Astrid Lindgrens värld och även med annan barnteater, berättar han.

Bättre än Superman är den första föreställningen som han tar med sig hem till Vansbro och den första som han producerat själv. För regin står Isabel Evers.

– Utbildningen som jag går är just inriktad på att jobbamed egna produktioner, vi får se vart det leder, säger Jonas vidare.

Förutom kvällsföreställningen för allmänheten gör han också en skolföreställning i Vansbro.

Vad är det du tänker att du förmedlar till eleverna?

– Det jag främst tänkt på är det här med självförtroendet, att den kan inspirera till att våga. Jag har ju satt upp föreställningen tidigare på andra platser och då tänkt mycket på unga vuxna när jag spelat den, säger Jonas.

Den 29 september spelar han Bättre än Superman på Vansbro teater. Föreställningen är alltså en monolog och publiken får stifta bekantskap med flera karaktärer förutom Helmer Östersson, bland andra Elake Tjocken, Emelie och Hippie-Syokonsulenten.