Kan man tvinga barn att idrotta?

Man kan ju inte tvinga barnen att hålla på med idrott!

Det är en sådan där mening som fastnat i mitt huvud. Jag har hört den flera gånger och i flera sammanhang. Tvång och sport låter inte som någon bra kombination. Gissningsvis kan man prata med både psykologer och idrottsledare och konstatera att tvinga barn till sport inte är jätteklokt. Om man halvgillar en sport innan och blir tvingad kanske man aldrig mer kommer att utföra den. Kanske blir det sammankopplat med ångest och allmänt missnöje. Så givetvis ska vi inte tvinga någon.

Samtidigt tvingar vi barn till skolan, och vi tvingar barn att äta sina vitaminer (kanske?) och att både äta och sova. Även om det kanske kan vara en diskussion hurvida man ska somna en viss tid så finns det inget barn som tillåts att skippa sömnen. Naturligtvis, men jag tror inte att man nyttjar ordet tvång i de sammanhangen. Eftersom det måste genomföras så kanske man både lirkar och lurar och engagerar och mutar för att få det att fungera

Jag har aldrig träffat en förälder som sagt;

– Ja, man kan ju inte tvinga barnen att stänga av datorn direkt, vill de inte så kan man inte göra så mycket.

För det är självklart att man behöver stänga av och göra annat, att man behöver förstå att det är en dag imorgon också.

När det gäller idrott tycks det vara enklare. Detta trots alla rapporter om hur otroligt viktigt det är med idrott. Angelique Brellenthin på IOWA State University gjorde en studie som visar att varje timme löpning som en människa gör, ger sju timmar extra livslängd. I snitt tre år extra för de som springer jämfört med människor som inte gör det. Den studien var om livslängd, men det finns givetvis väldigt mycket fler studier som handlar om livskvalitet. Kognitiva funktioner och problemlösning blir avsevärt förbättrade av träning, och det kan vara den detalj som gör att man lyckas med skolan.

Det är på tok för väldokumenterat vad sporten har för inverkan på människor för att lättsamt säga att man inte kan tvinga barnen till det.

Du får lirka, muta, kohandla eller skälla om du vill tänker jag. Men att få iväg barnen på idrott är avgörande inte bara för hur länge dina barn ska leva, utan också hur deras livskvalitet kommer bli.