Vårda det svenska föreningslivet

Solen värmer, det är semestertider. Sitter vid min husvagn i Linghed. Husvagnar och husbilar kommer från hela Norden och Nordeuropa för att uppleva vår natur, lugnet och vår gästfrihet. På håll hörs semesterljuden från barn som leker, några campinggäster diskar vid utedisken och ser ut över sjön, några hundägare strosar runt. Man stannar och växlar några ord, ibland på engelska med de utländska gästerna. En idyll på många sätt.

Tankarna går tillbaka till mitt första besök på Almedalsveckan för några veckor sedan. En upplevelse som var diametralt olikt det lugn som jag upplever mitt älskade Dalarna. Ett vackert Visby där de flesta har kommit för att förmedla ett budskap eller lyssna på någons annans, umgås med de som arbetar inom samma område. Den stora skillnaden mot en camping i Linghed är nog antalet gäster. För den fanns där ändå, semesterkänslan och en vilja att umgås och att samtala med alla.

Kontraster är viktiga för våra upplevelser och en av anledningarna till att vi gärna reser till platser vi aldrig varit på. Nya miljöer inspirerar och minnen varar längre om man får möjligheten att uppleva andra kulturer, nya människor eller platser man aldrig tidigare besökt.

När man som jag i princip alltid arbetat med att hantera och hjälpa människor i arbetslivets olika faser blir det så att jag även om jag är på en annan ort, eller när tiden mest består av lugn och ro hemma, att jag funderar över vad som kan underlätta för att livet och arbetslivet skall bli mänskligare. Varje människa bär med sig sin historia både på gott och ont. Ibland kan händelser i livet förändra beteenden hos oss själva och andra. Ibland kan sjukdomar förändra en människas tillstånd. Att förstå och förlåta är en av våra största gåvor som vi också skall vara tacksamma för.

Konsten att koppla av från det som man vill förändra är väl det som kan kallas semestrandets konst, att inte bara vara avkopplad utan också frånkopplad. Inse att man faktiskt kan vara bortkopplad från det som pågår och det ändå fungerar hemma, på arbetsplatsen eller föreningen.

När man som vi är långliggare på en föreningsdriven camping innebär det också att det finns förpliktelser. Det kan vara rengöring av gemensamma utrymmen eller matlagning till festligheter. Några tar ett större ansvar och tar på sig styrelseuppdrag med allt vad det innebär för att få en camping att fungera. Föreningslivet är verkligen stommen i det svenska samhället oavsett om det gäller det gäller camping, fotboll eller våra pensionärsföreningar.

Ibland glöms de bort eller ifrågasätts de som ställer upp för oss andra. Därför tycker jag det är viktigt att vi uppskattar och ger beröm ibland och tänker efter ett varv till innan vi kritiserar.

Vårda den svenska sommaren, vårda det svenska föreningslivet, vårda varandra. Dagarna blir allt kortare och kyligare men värmen från sommarens minnen värmer längre om vi tar vara på den.