Margot hänger en stor oljemålning på väggen i fjöset. Foto: Jon Norberg
Valnötsträdet har börjat ge skörd. Foto: Jon Norberg

Kraftfullt måleri i gamla fjöset

Färgstarka naturmotiv från både Dalarna och Gotland hänger i en gammal ladugård i Dala-Järna. Det är Margot Holst som visar en del av sin produktion i det smakfullt renoverade fjöset.

Sedan många år hänger Margot och Tomas Holst i varsitt rum i Dala-Järna konstgård, en gammal bondgård som genomgått en omfattande ombyggnation för ändamålet.

Den inrymmer också en utställning med svensk 1900-talskonst, ett träfågelmuseum, gamla dalahästar och varsin ateljé för Margot och Tomas.

– Det passar mig bra att hänga mina målningar i en gammal ladugård eftersom jag är född och uppvuxen på en bondgård i Sveriges högst belägna by, Högvålen i Härjedalen.

Varje sommar väljer Margot, med hjälp av Tomas, ut ett antal målningar från sin produktion.

– Jag går in i ateljén och målar höst och vår framför allt. Då har jag hämtat så mycket intryck från naturen både här och på Fårö dit vi reser ibland på höstarna.

Eftersom Margot målar med oljefärg på duk tycker hon att det är enklare att jobba i ateljén än att släpa med sig allting ut.

– Då vet jag var jag har alla färgtuber och penslar så det är bara att köra igång när jag kommer till ateljén.

Oljefärgen har kvalitéer som tilltalar henne.

– Jag har alltid gillat oljefärg. Den känns kraftfull att jobba med och det händer grejor på duken och man kan forma den. Vill jag ändra något tar jag bara morakniven och skrapar av färgen och börjar om.

Den har också en sinnlighet som Margot älskar.

– När jag kommer till ateljén och öppnar de kraftfullt röda och blå färgerna så börjar saliven att rinna. Det är fascinerande för mig att alla sinnen får vara med.

Till sommarens utställning har hon valt ut mestadels sommarmotiv.

– Men den förändras allt eftersom besökare köper tavlor för då hänger jag upp en ny.

Ett hörn av gården har avsatts till en prunkande rik örtagård med bland annat ett stort valnötsträd och magnolia.

– Jag är stolt över att ha lyckats få de här fantastiska växterna att klara sig i den här växtzonen.