Att designa sitt liv

Jag vaknade vid fjällen och gick till sömns vid havet. Dessa storslagna vyer slår an på varje ton i min själ. Varför är inte fler dagar som denna?

Förra veckan gjorde jag en lång resa genom Sverige. På en dag åkte jag från ett fjällmaraton i Åre till husbilssemester på Öland. Resan gav mig mycket tid att fundera.

Plötsligt kunde jag sätta ord på mina tankar om livsdesign och normer. Tankar som jag lönlöst försökt greppa under en lång tid.

Jag har nämligen sedan jag klev över 25-årsstrecket brottats med tankar över vilken riktning jag vill ta i livet. Vad jag vill jobba med, hur jag vill bo och vad vardagen ska innehålla.

Allt handlar om val. Medvetna val.

Jag vill skapa och bestämma över min egen tid. Kanske är yrkesvalet då egenföretagare. Men jag drar mig för att använda det ordet, det känns för stort, för ogreppbart.

Mina drömmar handlar också om att vara platsoberoende. Jag vill resa och ha arbetet med mig, samtidigt som jag arbetar kreativt och inspirerar genom text, bild och video.

En del av mig säger att det bara är drömmar. Men där, på min resa genom Sverige, säger en annan del av mig att det är något mer. Det är möjligt om jag gör det möjligt.

Den delen av mig säger också att det kräver en insats.

För min egen del är insatsen att bryta normer. Mina egna normer framför allt. De jag har vuxit upp i och skapat för mig själv utan att lyssna till drömmarna och visionerna inombords.

Den bistra sanningen är att jag inte kan få allt.

Jag kan inte köpa hus och samtidigt planera en resa genom Europa. Jag kan inte ha en anställning 40 timmar i veckan samtidigt som jag försöker starta en egen verksamhet.

Ekvationen går inte ihop, någonting måste bort. Det bästa jag kan göra är att erkänna det och börja lägga ihop ett livspussel som faktiskt går ihop. Där alla bitar finns på plats.

Att välja innebär också att välja bort. Det kanske är en självklarhet, men när jag förstod det började jag göra mer medvetna val.

Jag förstod att tacka ja till något innebär också att tacka nej till något annat. Vilket gjorde det enklare att ta beslut i vägval.

Resan börjar med insikten att vi alla är designers. Vi har makten att designa våra egna liv.

Jag vill designa mitt liv för att få fler dagar där jag vaknar vid fjällen och somnar vid havet.

Hur vill du designa ditt?