Älskar sommar och semester, men…..

Jag älskar sommar och semestertider. Det är njutbart med den varma solen mot kroppen och att gå ner i tempo och varv. Även om du säkert inte skulle få någon, som är i min direkta närhet, att vara mitt alibi för att tempot minskar, så gör det faktiskt det. Sommar betyder också festligheter och umgänge på ett helt annat sätt än på vintern, inte minst i vårt land där vi tycks tina upp på sommarhalvåret och plötsligt både titta varandra i ögonen och hälsa.

I dessa tider så dyker också öldrickarna upp, och det är alltid något som gör mig lite illa till mods. Detta trots att jag själv är en öldrickare av rang, det är inte riktigt det som är problemet. Men män som dricker är ett stort samhällsproblem. Det kanske man inte riktigt tänker sig när man sitter och kyler ner den varma sommarkvällen med iskalla långburkar, men det är det, och det går inte att sticka under stolen.

I en kartläggning av alkoholens samhällskostnader för 2017 uppskattas rättsväsendets kostnader för alkohol-relaterade brott till över 9 miljarder kronor och mer än hälften av alla misshandelsfall har en koppling till alkohol enligt systembolaget.

Pengar är en sak, för mig handlar det snarare om den här vidriga snubbigheten som dyker upp i samband med drickandet. Många blir machomän som tappar vardagens ödmjukhet och tycker att dom är kungar över världen.

Problemet jag har med dessa sanningssägare som blir modigare än någonsin efter att ha druckit några groggar är att de förstör stämningen, och ofta tillåts göra det. Det hyschas och skrattas och ingen vill vara den som säger ifrån eller säger stopp, eftersom man riskerar att kallas partypooper. Istället ignoreras den attitydstråkiga personen, och i bästa fall är det ett övergående fenomen som försvinner när vederbörande nickar till i något tragiskt hörn av festen.

Egentligen borde det sägas ifrån, egentligen borde en massa människor inse redan vid första ölen den här semestern att dom inte tål alkohol. Att dom blir svin som ingen vill vara med. Det är många barn som skulle bli jätteglada om ni slutade dricka. Många vuxna också. Är människor oroliga för ditt drickande kan du vara säker på att problemet ligger hos dig.