Vissa cyklar hellre än sätter sig i en elbil

Nu har jag haft elbil i snart ett år, det har varit en intressant historia som jag tänkte dela med mig lite av här. Det är nog första gången jag riktigt upptäckt hur konservativa människor faktiskt är. Alltså, missförstå mig rätt, det har märkts i andra avseenden också. Saker ska vara som dom alltid har varit.

Jag menar om det diskuteras exempelvis uppfostringsmetoder hejvilt så kan man ju ändå hävda att barn kommer ta skada, eller något annat som ligger en varmt om hjärtat, men i en diskussion om elbilar finns det ingen personlig vinning som jag kan förstå riktigt.

Den första myten som presenteras är att själva byggnationen av elbilen är så pass koldioxidbelastande att det inte är värt att skaffa en sådan ändå. Detta har motbevisats gång på gång och även om man kör på importerad kolkraft så är det i förlängningen mer gynnsamt för miljön att åka elbil.

Enligt eways.se tar det 1150 mil innan elbilen är värt det ur miljösynpunkt, medan en studie gjord av International Council on Clean Transportation (ICCT) säger att en typisk bil i Europa har blivit miljövänlig efter 2 års körning. Detta skulle innebära ungefär 2400 mil. Poängen är att det inte är dom 20000 mil som myten säger, och definitivt inte mer än så som också vissa hittepå-källor säger. Det är alltså bättre för miljön.

Sen pratas det givetvis om hur dåligt det är i kalla klimat med elbilar. Det fick jag ordentligt testa i vinter med temperaturer ner till 25 grader minus och mycket riktigt drog det mycket mer ström. Dels ska kupén värmas upp och det ska batteriet också göras. Det gav en försämring av batteritiden på ungefär 30 procent när det var som allra kallast. Men det gick alldeles utmärkt att köra ändå.

Behåller man dessutom sladden i väggen (precis som man gör med en motorvärmare) så kommer batteriet att värmas upp av husets ström på dom allra flesta nya elbilarna.

När dessa argument bemöts så kommer det ner till ett tyckande. Jag har hört mer än en person som säger att dom aldrig skulle sätta sig i en elbil. Hellre skulle dom cykla.

Med tanke på att dom flesta biltillverkare mer eller mindre kommer avskaffa fossila fordonen så kommer det bli en hel del cyklande för er, om bara några decennier.