Timmar vid skärmen kanske är en het fråga

En ständigt återkommande frågeställning för mig som jobbar med e-sport och gaming, eller för den delen i rollen som familjehem, är skärmtid. Ingen kan väl ha missat den diskussionen, och alla brukar ha en rätt ordentlig åsikt om det också.

Forskaren Elza Dunkels hävdar att förbud är farligare än att inte göra någonting, och i vissa kretsar är datorspelet i direkt anslutning till djävulen själv. Det är en väldigt svår fråga, och kunskapsöversikten “Mår unga sämre i en digital värld” gjord av MIND känns relevant att kika lite extra på i dessa frågor.

Det som försvårar beträffande studier är att man har svårt att peka på hönan och ägget. Vi vet exempelvis att depressionsrisken ökar med antalet timmar man sitter vid en skärm, men samtidigt kan det också vara så att den deprimerade tar sig mer tid vid skärmen för att stå ut i en annars ganska hopplös värld.

Diskuteras detta kring köksborden hemma så kommer den unge hävda att många andra gör likadant, detta är ju det klassiska tilltaget när man är missnöjd med sina regler, men i just den här frågan kan det nog mycket väl stämma.

Egentligen är detta första generationen där alla möter skärmar varje dag, där det är mycket vanligt att ha en i fickan, och flera därhemma som väntar på dem när skoldagen är slut. Därför är det inte alls orimligt att vi gör misstag med detta. Utmaningarna som vi står inför är inte orimliga med tanke på hur snabbt det har gått.

Så vad kan vi egentligen med säkerhet säga om den här frågan?

Bland 17- 18 åringar har 73 procent känt sig oroade för hur mycket de sitter. Det är en hög siffra. Det som är svårt att begränsa för unga vuxna, behöver som jag ser det naturligtvis begränsas hos de unga. Jag pratar inte om förbud, men rimliga tidsplaneringar som inte bryts var och varannan dag. För även om det finns social tid framför skärmen, och vi både kan lära oss språk, att vara lösningsorienterade, teamplay och massor med positiva saker, så innebär skärmtid stillasittande, inget IRL-socialiserande, ingen träning och tyvärr en stor risk att sömnen blir försämrad.

Det är ett för högt pris att betala.